Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

TREBALLS PER LES NEVADES

Una nevada en un nucli urbà té una part més bucòlica, que és la de veure els carrers, el mobiliari urbà, les teulades blanques de neu que creen un sentit estètic i de bellesa immillorable. Ara bé, un cop hi ha hagut la nevada i hem jugat amb la neu, ve la feina molt més feixuga que és la de treure-la, perquè mentre ja es produeix el fenomen de la nevada, els cotxes van funcionant, la gent continua corrent pels carrers, i això va creant un nou paisatge que és el de la neu glaçada i trepitjada.

És per aquest motiu que un cop es produeix s’ha de tenir prevista tota la intendència i la infraestructura necessària per a netejar al més aviat possible els carrers i les voreres, a fi d’evitar perills i el màxim d’inconvenients possibles a tothom: cotxes que queden encallats, relliscades de les persones, entre molts d’altres.

La nevada entre el 12 i el 13 de febrer va passar en unes hores en què la gent tornava a casa, venia de treballar, de comprar... es va produir en una hora de trànsit i en dues tongades van caure 12 l/m2, que és un gruix suficient com per haver de buscar solucions ràpides i efectives. És per aquest motiu que mentre nevava, quatre tractors i dues màquines retroexcavadores ja van començar a córrer pels carrers, pels camins i carreteres per tal de netejar-los de neu i assegurar la viabilitat de poder circular-hi totes les persones, visquessin on visquessin.

No podem oblidar que Centelles té un desnivell entre la rotonda de Sant Antoni fins a la carretera 1413, que va a Sant Feliu de Codines, de 76 metres; això vol dir que els carrers són de molt pendent, cosa que encara dificulta més la circulació dels vehicles. Però tampoc podem oblidar el nucli veïnal de Sant Pau o les persones que viuen al nostre terme municipal al turó del Puigsagordi i les cases de pagès, mas Banyeres, Vinyoles, can Manel, can Pere, carrer del Mas...
Per tant, tota aquesta infraestructura es va haver de posar en marxa per tal de netejar. Al principi vam activar un servei de deu persones per començar a netejar voreres, passos de vianants i carrers, i a les deu de la nit, quan va tornar a nevar, ho vam deixar per a tornar-hi a partir de quarts de cinc de la matinada de l’endemà i continuar les tasques. I durant tot el dia 13 es va produir la neteja de tots els carrers que representen 47 quilòmetres i 995 metres urbans de carrers, prop d’11 quilòmetres de camins, a banda de les voreres, que suposen casi el doble dels quilòmetres esmentats, amb una operativa de quatre tractors, dues retoeexcavadores i un camionet per anar tirant sal. Es van fer servir 11 tones de sal i es van resoldre els problemes afegits als camins, on alguns arbres van caure quan se’ls va acumular el pes de la neu a les branques.

I això es va produir al llarg de tot el dia. Tot i que hem de tenir en compte que, gràcies a la feina que s’havia fet el dia abans, totes les escoles van poder fer classes i tothom va poder moure’s per anar al seu lloc de treball d’una manera o altra, perquè els carrers estaven suficientment nets per a poder-hi circular. Els polígons van poder mantenir la seva activitat normal, fet que demostra que el pla d’acció de la nevada va funcionar perfectament i es van poder netejar tots els indrets del poble des del pla de l’Alzina fins a Sant Pau, a dalt el turó de Puigsagordi, la casa de colònies de Banyeres, etc.

Quan la neu es gela molt, cal anar treballant per anar traient el glaç i posar sal als llocs on es desglaça i crea una nova capa de glaç. Per tant és una feina complexa i de dedicació i cal la col·laboració de tothom.

Vull agrair molt particularment a totes aquelles persones que han col·laborat a netejar davant de casa seva, altres indrets... per tal de facilitar la feina de tots.
Per tenir a punt tota aquesta intendència cal tenir un equip de persones que se’n preocupi amb antelació; des dels materials, tenir els raspalls i les pales a punt, fins a tenir les onze tones de sal, les màquines avisades, i la gent concentrada per a fer la feina. L’equip d’emergència local el formem Toni Castells, Josep Arisa, Sònia Navarro i un servidor, i som els que hem portat a terme tota aquesta tasca, la qual els vull agrair molt sincerament perquè a banda de les seves activitats habituals han fet un esforç sublim perquè tot sortís bé.

Miquel Arisa Coma
Alcalde

Centelles, 15 de febrer de 2018 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094