Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

TRES NEVADES EN UN MES

Aquest mes de febrer hi ha hagut tres nevades, cosa que feia molts anys que no passava. De fet en els últims anys no n’hi ha hagut de rellevants. Tres nevades en un mes en un poble viu i dinàmic com el nostre on hi ha 5.190 vehicles, dels quals la gran majoria s’utilitzen per anar a la feina, portar la mainada a l’escola o com a eina de treball, no és fàcil de gestionar. Vol dir que has de plantejar-te com enfoques aquesta situació anòmala, per tal que perjudiqui el mínim possible.
I no cal dir que cada nevada és diferent. No és el mateix que nevi cap al tard o a la nit; que solament duri unes hores i que després canviï el temps i que faci bonança, fred i sol i serena; o bé que la nevada sigui continuada al llarg de dos o tres dies. I hem pogut comprovar que les dues primeres, la del dia 13 i la del dia 27 de febrer, van ser dues nevades que de seguida van parar i es va poder gestionar la neteja de tots els carrers per tal que es pogués fer ús de l’espai urbà ràpidament, amb molt poques incidències i sense problemes rellevants.

Altra cosa va ser la nevada del dia 28, quan havia nevat el dia abans i, per tant, ja havíem hagut de fer feina de retirada de neu i a la nit no va fer cap mena de precipitació fins a les sis de la matinada; i després va estar nevant tot el matí fins quasi les dues del migdia. Això va significar que es van haver d’organitzar els equips mentre nevava per a poder fer front a les inclemències que comporta el fet de circular i després, un cop va haver acabat la nevada, començar a treure neu.

Cal dir que tampoc és exactament el mateix si un cop ha nevat fa bonança, com en aquest cas, i el desglaç ajuda a treure la neu; o si glaça i la neu el que fa és encrostar-se al terra, cosa que en dificulta la retirada. L’últim episodi va ser un cas de bonança, però complex, perquè a les sis del matí, quan comencen a treballar les fàbriques, van començar a netejar els carrers i després van anar seguint pel poble per anar traient neu per tal que els vehicles poguessin circular amb la màxima autonomia i seguretat possible. Això va significar que l’activitat només es va alterar a les escoles, ja que des del Departament d’Ensenyament van decidir tancar tots els centres escolars.

Val a dir que tota aquesta organització es fa tenint en compte primer les persones que hi treballen, ja que és una feina dura perquè es treballa amb neu i fred i, evidentment, es tracta d’un element, com és la neu, que està glaçat. Això va comportar que durant tota l’estona que nevava hi haguessin cinc màquines netejant els camins i les vies urbanes perquè tothom hi pogués accedir i era un continu perquè a mesura que passaven anava caient més neu. Un equip de quinze persones anava netejant perquè es pogués arribar al CAP i als principals centres de compra i serveis que estaven en funcionament.

Un cop acabada la nevada es va haver de fer un relleu de personal perquè evidentment aquestes persones havien fet una tasca molt dura al matí i es va continuar el treball de neteja molt més agraït pel desglaç. Aquesta vegada no es va gastar sal, perquè no convenia i perquè quan va començar a ploure desglaçava i es va procedir a treure la neu per tal que la gent quan trepitgés no rellisqués.

Davant d’aquests episodis d’inclemències, els plans d’actuació que tenim aprovats han demostrat la seva eficàcia, però especialment perquè darrere d’aquests plans hi ha hagut un equip de persones, de direcció i de treball que han fet una bona tasca i gràcies a elles s’ha pogut actuar amb certa normalitat. I juntament amb la feina que es va fer i el desglaç, al cap del dia ja no hi havia cap impediment i la neu ja no es veia enlloc.

I des d’aquí vull reivindicar una vegada més que de ben segur que hem comès errors i segurament no hem pogut estar a tot arreu, però heu de saber que darrere hi ha un equip de govern que treballa i es preocupa per les persones en tot el seu ampli ventall i les seves necessitats.

Miquel Arisa Coma
Alcalde

Centelles, 5 de març de 2018 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094