Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Sapiguem conviure amb els animals de companyia

Últimament la població de mascotes, especialment gossos, ha crescut molt a tot arreu i els animals de companyia ja són un esser més a l’entorn de moltes famílies que comparteixen  habitatge i uns i altres s’adapten als seus costums i a la manera de fer del dia a dia.

Aquest fet ha provocat que hi hagi moltes persones que surten amb el seu gos i es passegin per diferents indrets del poble i a més ja és un hàbit treure’l perquè faci les seves necessitats al carrer. Moltes d’aquestes persones fan bé la seva tasca i recullen els excrements dels animals amb els estris necessaris i els tiren a una paperera o a un contenidor.

Ara hem posat tres pipicans a diferents punts del poble per tal que s’hi portin els gossos i així també evitar que els animals orinin a les façanes. Crec que la nostra obligació es anar-nos adaptant a les circumstàncies i facilitar la convivència. Les persones propietàries de gossos, especialment aquelles que no ho fan bé, produeixen un perjudici al conjunt de la ciutadania, ja que les neteges dels carrers estan organitzades per fer-les un cop al dia en el centre i a la resta un cop per setmana; això vol dir que si una persona tira qualsevol cosa al terra o un gos fa les seves necessitats, fins l’endemà o passats uns quants dies no es recolliran cosa que perjudica a tothom.

Per tal d’adaptar-nos a la nova realitat hem posat una persona dedicada només a recollir excrements o el que els altres tiren al terra, però si acaba de passar per un lloc i es fa qualsevol tipus d’infracció, fins que no torni a passar poden transcórrer moltes hores. Tot això té un cost econòmic important i per tal de contribuir a la convivència és molt important que tots siguem conscients d’aquesta realitat, ja que és un perjudici per a la higiene del municipi.

Nosaltres posem recursos humans i tècnics per facilitar aquesta acció, però si no hi ha la col·laboració de tothom és molt difícil mantenir nets els carrers i les places.

No cal dir que la neteja es pot fer de moltes maneres i fins i tot podríem tenir un exercit al carrer per tal que recollís a l’instant tot el que les persones i els animals deixen al carrer, però tenim un servei que creiem que és proporcionat a la realitat econòmica i a les necessitats que calen per tenir un poble net.

Hem de tenir en compte que com més incivisme més costos econòmics hi ha per a la ciutadania i com que creiem que el servei que donem és l’adequat ens hem dotat d’ordenances sancionadores per multar aquelles persones que no ho fan bé, tot en benefici de la majoria que volem que un nucli molt petit de persones es faci responsable dels seus actes per continuar tenint un poble per viure i conviure.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, abril 2014 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094