Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

La Societat Coral La Violeta ha fet 125 anys

Josep Anselm Clavé va formar part de tot el moviment d’idees republicanes, federalistes i revolucionàries que es va viure en la seva època i que va compartir amb persones com Narcís Monturiol i Abdó Terrades i durant una part de la seva vida també hi va participar activament, especialment entre 1840 i 1843.

Però el que el va motivar i on va dedicar-hi tots els seus grans esforços va ser en la música. Es va iniciar com a músic amb la seva guitarra pels cafès de Barcelona i es va anar orientant cap a la creació de cors que es dedicaven a cantar, especialment les seves cançons i que estaven formats per homes, ja que l’objectiu en aquell moment era treure’ls de les tavernes per tal de motivar-los cap a la cultura musical a través del cant. I com que es va impregnar de cultura popular les cançons del moment eren en castellà i en català.

Centelles no va estar exempt de tots aquests moviments i es va crear també un cor d’homes que a més a més dins el seu esplendor ara fa 125 anys es va constituir com a entitat, tot i que de ben segur que la cultura que va portar el cor de Clavé aquí al nostre municipi ja feia anys que s’estava gestant. Abans d’aquesta data no hi ha cap més testimoni escrit més enllà d’una partitura d’Anselm Clavé signada i cedida a la Coral La Violeta i datada de 1865. L’any 1898 la Coral La Violeta va comprar uns terrenys i el 1899 van inaugurar el local que tots coneixem per La Violeta.

El que sí que és important és el que hi ha darrere de tot aquest moviment. Si ens intentem traslladar a cent vint-i-cinc anys endarrere veurem que comprar uns terrenys, fer un projecte d’un edifici i construir-lo, tot això és un volum de feina i activitat on hi devien participar moltíssims centellencs i que se’l van fer seu no solament pel sol fet del cant sinó perquè també molts d’ells hi devien posar del seu ofici de paleta, de pintor, de llauner o de fuster. I així es va crear aquest edifici del qual la façana actual no és molt diferent de la que en el seu moment es va dissenyar.

Però també cal tenir en compte que fins arribar a la inauguració del local segur que hi va haver trobades i cantades de persones amb els ideals de fraternitat, d’igualtat i de solidaritat. Va ser el fet de tenir un espai propi que va donar un moment d’esplendor per a una entitat que vivia els moments de lleure en el seu local social amb els ideals del cant i de la música.

I això s’ha mantingut fins els moments actuals amb els seus alts i baixos, en l’època de la Guerra civil sense activitat, amb la represa no exempta de moltes dificultats després d’aquell llarg període d’inactivitat i adaptant-se a una nova etapa que foragitava tots els vells ideals que van ser els que havien creat tot aquest moviment. Però tot i així avui podem celebrar-ho perquè tenim aquest llegat cultural que ens avala i al darrere hi ha moltíssimes persones entre les quals no es podem oblidar Gabriel Canas Xapellí, Salvador Vila Creus o Toni Pagès Codina, que de la seva gran afició a la música en va sorgir el manteniment d’aquesta entitat.

No vull deixar de felicitar l’equip directiu d’aquests últims anys, encapçalat per en Josep Font Giol, que són les persones que mantenen aquesta flama amb un cor mixt, amb el cor Cantus Firmus, tots dos d’estils diferents i amb una alta qualitat musical, i amb el cor infantil Petits cantaires , que intenta inculcar als més petits els valors del cant coral, que no solament és cantar sinó també és saber compartir, saber aprendre a harmonitzar i saber treballar en equip. Tots ells han portat els seus cants a molts indrets de Catalunya, de l’estat i de la resta del món, fet que reafirma que el cant uneix i crea ponts de cultura que fan que persones de diverses llengües vehiculars es trobin i puguin compartir una mateixa harmonia, un mateix cant.

Moltes felicitats i molts anys de vida a l’entitat.

Miquel Arisa Coma
Alcalde

Centelles, abril de 2017 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094