Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

La indústria a Centelles

Històricament Centelles ha estat sempre un municipi amb una forta implantació industrial, especialment concentrada fins els anys 1990-1995 en el tèxtil, en la pell i en el sector metal·lúrgic a l’entorn d’aquests dos àmbits

Va ser la forta crisi d’aquests sectors que ens va produir una desertització industrial, tot i que en el període esmentat ja es van començar el tràmits de la urbanització del polígon industrial de la Gavarra, però no va ser fins ben entrat l’any 95 quan va estar en condicions d’utilitzar-lo. Els altres dos polígons, el de Puigxoriguer i el del Congost, van estar a punt per a poder-hi construir naus i indústries a partir de l’any 99.

En aquest marc de crisi industrial, però també d’una economia que va a començar a créixer, va ser quan des de l’Ajuntament vàrem activar industrialment el municipi fent tota una tasca de recerca d’indústries de l’entorn de Barcelona i de la comarca per tal que es vinguessin a instal·lar aquí. Això, acompanyat de petits tallers que hi havia en la trama urbana i d’indústries que varen aguantar la crisi com poden ser les del sector de les llars de foc, a algunes de les quals vàrem ajudar a créixer, han consolidat aquests polígons i ha fet possible tornar a tenir un altre teixit industrial important.

Ara la situació de crisi ha tornat a planar sobre el país i, òbviament, a casa nostra. És cert que tot i que algunes indústries han tancat, la immensa majoria han reduït infraestructura i llocs de treball, però han mantingut la seva activitat i s’han adequat a la situació econòmica actual.

Des de l’Ajuntament entenem que hem encertat amb el tipus d’indústries que s’han instal·lat i amb la política industrial d’estar al seu costat perquè es vagin consolidant i adaptant als canvis d’una economia tan convulsa i dinàmica com la que hi ha en el món de les empreses per tal que es puguin mantenir i crear riquesa. Àmbits d’actuació que hem liderat, com el clúster de les llars de foc, són una prova fefaent que això és així. Agrupar les indústries d’un sector i buscar solucions als seus problemes conjuntament amb les administracions és una de les maneres de treballar en pro d’una política industrial, però també ajudar a ampliar indústries que en moments de crisi com els que vivim tinguin el valor d’ampliar i adequar les seves instal·lacions, com són els casos de les noves naus de Madel de més de 3.400 m2, de Jamones y Embutidos Centelles de 4.500 m2, de Transmisiones Centelles de més de 1.600 m2 i el cas d’una nova línia de producció com és el tintat de Cetriko. Penso que aquesta és la millor manera de garantir el futur industrial de Centelles i així ho hem fet perquè creiem que el nostre municipi, que en l’àmbit de l’agricultura no pot ser molt gran ja que no hi ha prou terreny i amb la mecanització actual amb dos o tres pagesos es pot conrear tota la terra; i en el ramader tampoc pot créixer gaire ja que ha d’estar d’acord amb les possibilitats de la terra conreable al seu entorn; i tot això vol dir que si no ens volem convertir en un municipi dormitori solament amb la dinamització del món industrial podrem garantir un poble dinàmic, divers i cohesionat.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, agost de 2010

  

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094