Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

La solució és treballar junts

La cultura del treball és l’única que ens pot treure d’aquesta situació d’ensopiment que estem immersos en aquests moments. Cada dia surten a través de tots els mitjans de comunicació un pilot de notícies contradictòries sobre la situació econòmica del país, d’Europa, d’Estats Units i del món. Per una banda ens trobem amb empreses que estan fent regulacions de plantilla, amb immobiliàries que fan concursos de creditors o que tanquen, amb bancs d’Estats Units i d’Europa que necessiten injeccions de diners de l’estat per tal de reflotar la seva situació; per altra banda ens troben que moltes de les produccions que es feien aquí durant els últims anys s’han portat a fer als anomenats països de l’Est, la Xina, l’Índia o a d’altres països asiàtics i en conseqüència els governs cada dia procuren aplicar noves mesures econòmiques per intentar pal·liar la situació

Ens podríem plantejar per què es deixa que ens inundin de productes de tots aquests països que moltes vegades ens fan competència, podríem dir que deslleial, ja que les seves condicions de treball no són les d’aquí, ni tampoc les seves exigències mediambientals ni en la qualitat de producció i això comporta que ens trobem un article produït aquí o en un d’aquests indrets amb un preu i un cost totalment diferent.

Però no ens podem enganyar, la situació no passa per posar barreres a tot arreu, ja que la història de la humanitat ens demostra que no ha funcionat, ni funciona, ni funcionarà. La prova la tenim en què fa un parell d’anys la Unió Europea va posar nous aranzels als productes tèxtils de la Xina i la realitat és que no hem vist cap mena de reducció d’aquests productes, ans tot el contrari, la qual cosa ens indica que si no poden entrar per la via legal avui en dia hi ha mitjans més que suficients i organitzacions molt potents per entrar per altres vies. Igual passaria en tot producte de consum electrònic, si vingués al cas provocaria la creació de canals poc clars de distribució d’aquest producte, cosa encara molt pitjor.

Per altra part els estats han d’intentar viure segons la seves possibilitats econòmiques i el que és absolutament evident és que durant aquests últims anys hem viscut per sobre de les nostres possibilitats, en definitiva hem comprat a través del crèdit i aquest crèdit provenia de les entitats bancàries que l’havien d’anar a buscar a fora ja que la nostra capacitat d’estalvi no és ni de bon tros suficient per mantenir aquest ritme de consum. Això ha provocat una situació en la qual depenem absolutament de totes les altres economies i ens fa dependents de la realitat econòmica que es viu actualment, la qual cosa fa que nosaltres tinguem aquest problema afegit en l’actualitat.

Per tant, en un món tant globalitzat com el que tenim, amb uns canals d’informació que ens arriben de tots els racons del planeta, que ens podem passar informació a l’instant des de qualsevol indret sigui on sigui, solament ens queda actuar amb les mateixes armes que són la cultura del treball. Treballar per fer les coses més ben fetes cada dia, treballar per produir més i millor i crear canals de comunicació amb tots aquests països perquè, ens agradi o no, també són futurs compradors dels nostres productes mil milions d’habitants de la Xina que també consumeixen i ningú ens diu que no puguem anar-hi a vendre tota la cultura que tenim, l’exigència mediambiental, els controls de qualitat, les mesures higièniques amb tots els productes alimentaris, la seguretat en el treball, etc. Tots aquest punts són els que hem d’intentar posar al nostre favor ja que els problemes medi ambientals que tenen i tindran aquests països que en aquest moment no compleixen la normatives en la seva producció nosaltres els avantatgem amb tecnologia i informació per tal de poder aplicar solucions i vendre el nostre saber en aquest i en altres camps.

Així ho fem en un nucli tan petit com és l’àmbit de Centelles. L’Ajuntament treballa des de Promoció Econòmica al costat de les empreses per anar colze a colze l’administració i el sector privat cap un objectiu comú que és el de produir més i millor i així ho fem amb la creació del clúster de la llars de foc en el qual hem unit per primera vegada a la història totes les empreses d’aquest sector en un projecte comú, ja que els seus problemes són els nostres i no són competidors d’ells mateixos, sinó que els competidors estan a fora i junts podem anar a vendre aquests productes a Europa i al món i junts podem cercar informació a través de les administracions per buscar i fer recerca per millorar aquests productes per tal de donar-los-hi molt més valor afegit. En definitiva ens cal treballar junts des de tots els àmbits de la vida activa de les persones per tal de plantar cara a una situació complicada com és la que vivim actualment.

Amb això no cal cap desànim, sinó que cal optimisme i ganes de treballar per plantar cara als nous reptes que se’ns presenten i que no són ni més ni menys difícils que altres vegades; si, però, que són més complexos i per això ens cal estar units.


Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, desembre de 2008 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094