Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Línia d'alta tensió

Fa 15 anys que hi va haver una sentència en contra de passar la línia de molta alta tensió per dalt la carena del Montseny, ja que tant la justícia com les diputacions consideraven que no podia passar per dins d’un parc natural. Això va fer replantejar per on havia de passar la línia que va de Pierola – Sentmenat - Vic - Bescanó que serveix per reforçar tot el consum d’energia elèctrica de les comarques gironines i una de les solucions va ser baixar-la a la vall i fer-la paral·lelament a l’altra línia de Sentmenat a Coll d’Ares cap a França.

Vaig ser un dels primers alcaldes a qui se li va plantejar aquest nou traçat i quan tot just havia entrat en el càrrec em van convocar a una reunió a Barcelona per parlar sobre aquest tema. De seguida vaig dir que veia molt complicat que passessin dues línies d’alta tensió una al costat de l’altra i que una de les solucions per Centelles hauria de ser, com a mínim, que en el nostre terme, a més de compactar-les en una de sola, es retirés del lloc on passava i es passés cap a l’extrem est.

Amb aquesta informació en vaig parlar amb l’equip de govern municipal, amb el personal tècnic i jurídic i vàrem primfilar que la nostra proposta seria traslladar la línia cap a sota l’Ollic i travessar la C-17 cap el terme de Seva.

Va passar el temps i ens varen arribar les primeres propostes en les quals s’acceptava que en el tram de Centelles es compactessin les línies i es desmantellés la que passa pel polígon de la Gavarra, can Buenos i el pla de les Forques, però volien fer passar la nova línia pel gorg Rodó cap a la depuradora i el pla de les Forques, cosa que no ens va agradar.

Estic content i agraït perquè després de fer diverses reunions i viatges a Madrid per parlar amb la direcció de Red Eléctrica, finalment vaig aconseguir que passés per on demanàvem, amb el vistiplau de tots els propietaris de les finques per on passa i de totes les institucions.

Durant aquests anys hi ha hagut molta oposició per aquesta línia i personalment, com quasi tothom, no m’agraden visualment aquestes instal·lacions, però l’electricitat forma part de la nostra vida quotidiana més elemental i és evident que hi ha d’haver mallatge per tal d’aconseguir que hi hagi un subministrament eficaç i constant a totes les llars i indústries del país i per això, davant d’aquesta necessitat, en cap moment hem mantingut una actitud en contra, sinó una actitud positiva.

Això és així en un moment en el qual hi ha molts punts de producció d’energia elèctrica i de diversos orígens, fotovoltaica, tèrmica, eòlica, geotèrmica, biomassa, mareomotriu, hidràulica... esteses en el territori. Per tant, per tal d’aconseguir una eficàcia en la qualitat d’energia, cal que hi hagi una gran xarxa de distribució amb línies d’alta, baixa i mitja tensió.

Ara ja s’ha començat a desmantellar les torres de la línia vella -la primera ha estat la torre del pla de les Forques- i properament es trauran les que estan a tocar d’indústries i d’habitatges, cosa que no deixarà cap ferida en el territori que es podrà fer servir per a altres usos.

Amb tot això, ara que està en ple funcionament la nova línia des de Pierola - Sentmenat fins a Vic, hem acabat un projecte de país en el qual hi hem posat el nostre granet de sorra.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, desembre de 2010 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094