Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Fira de la tòfona

Enguany hem celebrat la 4 edició de la Fira de la tòfona a Centelles i ha estat un èxit de participació amb activitats durant els dos dies, totes molt concorregudes per persones a les quals els interessaven els temes del món de la tòfona i les seves possibilitats d’utilització en l’elaboració de productes alimentaris.

Quan va sorgir, ara fa quatre anys, la idea de fer alguna cosa a l’entorn de la tòfona teníem dos objectius clars: un era buscar un nou enfocament que fos acceptat per la ciutadania i que, per tant, tingués continuïtat i l’altre havia d’estar orientat a l’entorn de la cuina i dels productes alimentaris a fi i efecte de donar utilitat concreta d’aquest apreciat tubercle del qual Centelles n’ha estat un referent del país.

És per aquest motiu que ens vàrem reunir amb la Universitat de Vic per tal de buscar les possibilitats reals per desenvolupar la fira a l’entorn de la tòfona i hi vàrem signar un conveni perquè experimentessin amb diversos productes que continguessin tòfona amb l’objectiu d’elaborar un catàleg i oferir-lo als petits industrials de xarcuteria, als restaurants i a les botigues de menjars preparats del municipi perquè  treballessin amb tòfona. No cal dir que aquesta iniciativa ha estat un encert i que s’han fet tot un ventall de productes: botifarra d’ou, fuet, merengues, bombons... cosa que ha provocat que la fira hagi agafat volada i es vagi consolidant.

Per altra banda, enguany, cuiners consagrats com Nando Jubany de Can Jubany i Joan Font del restaurant de L’Estanyol van fer tot un seguit de plats en directe per tal que la gent veiés com es cuinen i alhora intercanviar experiències amb les persones interessades en el producte.

També des de la primera fira hem tingut la valuosa col·laboració de la centellenca Fina Vila i el centellenc Cesc Molera que aquest any han fet un interessant taller pràctic de cuina.

No hem d’oblidar que les arrels de la tòfona a Centelles van ser en un mercat setmanal els diumenges el matí amb la compra i venda de tòfones, especialment de pagesos de Centelles i les rodalies que les venien, preferentment a can Garet que les venia a l’empresa Puig de Granollers.

Quan fa uns anys es va voler tornar a refer aquest mercat no es va aconseguir, perquè els any no passen en va i la situació havia canviat. En aquest moment es treballa amb distribuïdors d’aquest tubercle que el compren per vendre’l directament a restaurants xarcuteries i obradors. A més, les tòfones ja no solament es troben al bosc sinó que n’hi ha plantacions i per tant les regles del mercat han canviat radicalment.
 
És per aquest motiu que hem volgut donar-hi un nou enfocament que és amb la finalització del producte en la cuina i els obradors.

En definitiva, aquesta iniciativa que hem portat des de l’Ajuntament ha estat per rehabilitar el comerç i fer el punt de referència de la tòfona a Centelles amb un cap de setmana amb activitats econòmiques que ajudin a millorar les relacions comercials del nostre poble. Hem de convenir que la col·laboració entre les entitats publiques i el món comercial i industrial és la base pel creixement econòmic d’una comunitat.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, desembre 2011 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094