Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Productos Denso Pla y Cia SL

Just a l’inici de l’any en què l’empresa Productes Denso Pla faria els 70 anys ha tancat les portes definitivament i ha deixat enrere tota una llarga història industrial de fabricació de cintes i productes per aïllar el ferro de la corrosió. 

Davant la necessitat que tenia l’adoberia Vicente Batlle per aconseguir productes per evitar la corrosió del ferro, el senyor Pla va venir aquí, a Centelles, a desenvolupar aquest material i a partir d’aquí van crear una societat que inicialment va tenir la seu a la mateixa empresa situada als Casals, al costat del riu Congost. Posteriorment van llogar uns magatzems al carrer del Cementiri -actualment carrer dels Casals- propietat del bisbat de Vic que a finals del segle passat els havia heretat d’una família acabalada.

Va ser l’any 1976, quan el seu fill Josep va tornar d’Alemanya on s’havia format tecnològicament sobre la matèria, que van fer l’expansió de la indústria amb la compra d’una nau a can Massana, al carrer d’Ildefons Cerdà i van continuar amb l’activitat industrial que ha durat fins avui.

Durant els anys del boom immobiliari aquesta empresa va produir força, però d’ençà de la crisi del 2007 va començar a declinar l’activitat, ja que per una banda amb la manca de construcció es va deixar de requerir el seus productes i per l’altra els canvis tecnològics van significar la substitució de canonades de ferro per les de polietilè, que no necessiten manteniment, cosa que ha deixat de donar sentit a aquest procés industrial. Solament ha quedat una part de la seva producció, que és un producte aïllant i anticorrosiu amb pasta que es fa servir per a grans instal·lacions de gas i petrolieres, que han venut a una empresa de Llerona.

Al darrere queda la història d’una petita indústria familiar que va néixer aquí davant la necessitat d’un industrial de la pell que requeria d’un material que evités la corrosió del ferro, ampliant després la seva activitat a altres industries. El 31 de desembre d’enguany tancarà la seva producció i deixarà de desenvolupar una activitat que ha ajudat a donar vida i activitat econòmica al nostre municipi i és això que hem d’agrair als seus promotors i a totes les persones que durant 70 anys han fet possible aquesta empresa.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, desembre 2013 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094