Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Història d’un llinatge

Aquest mes de gener es va fer una exposició, a la Capella de Jesús, de l’obra artística de Josep Casals acompanyada de dibuixos, sobre el seu treball, del seu net David Casals. Aquest conjunt d’escultures en forja, fetes a través de l’enclusa i el foc, i de dibuixos, d’un traç en negre sobre paper setinat, donaven rellevància, categoria i originalitat a l’exposició.

De tota manera, el que l’exposició traslluïa era tot el bagatge d’una família que, en cinc generacions, ha donat testimoniatge del seu ofici mitjançant la seva obra i dels molts aprenents que han passat pel seu taller i que han acabat sent operaris de primer nivell a altres tallers i en indústries, del municipi i d’altres contrades.

El taller del carrer Marquès de Peñaplata, ha estat testimoniatge de forja i de manyeria al llarg de més d’un segle. En els embarrats, que donaven força a les màquines amb un sol motor elèctric, hi ha passat la gran majoria de reixes, de cledes, de portes, de baranes, de llars de foc, de candelers, de làmpades i de tot tipus d’elements decoratius i artístics que hi ha en moltes cases i carrers de la nostra vila.

El taller, fundant per Tomàs Puig, el va continuar el seu gendre que va ser el que va donar nom als Casals, tot i que popularment s’ha conegut sempre com a can Tomaset.

Ells, especialment en Miquel i en Josep, han fet la majoria de reixes i d’ornaments de les cases de segona residència de Centelles; des de les del carrer Marquès de Peñaplata fins a can Pratmarsó i el Passeig, així com les làmpades de l’església. També han treballat amb arquitectes de renom com Josep Pratmarsó o Manel Joaquim Respall, entre molts d’altres, i amb artistes com Josep Lluís Pascual.

Per tant, en tota l’arquitectura vistosa i artística del segle passat hi ha la mà, l’empremta i l’ofici de la família Casals. Ells han donat forma artística al desenvolupament urbanístic dels eixamples de Centelles. Quan passegem i observem construccions que donen vida i que formen part d’un desenvolupament senyorial i d’estiueig, sempre hi ha algun element o altre que està inspirat i fet pel taller de can Tomaset.

És per això que ha tingut tanta importància aquesta exposició, perquè reflecteix la professió d’aquelles persones que durant anys s’han estimat i sentit l’ofici; l’han fet seu i n’han fet una manera de viure. Té la importància del llinatge, ja que s’ha encomanat de pares a fills fins arribar als nostres dies, i ara es complementa amb l’esperit artístic d’en David. Ell, havent begut de tots els coneixements dels seus avantpassats, ha sostret una altra forma d’ofici, elevat a la categoria d’artista, que és la pintura i l’escultura i que té la importància de l’arrelament d’aquesta empremta, no solament a la família que ha desenvolupant i ha sentit seu el projecte, sinó que, a més, l’ha traspassat a tota una comunitat que pot veure i gaudir de tot allò que ells han fet.

Per aquest motiu, hem de donar-hi el valor de la feina ben feta que dóna fruit i que et fa sentir satisfet d’aquest fruit, perquè deixa un pòsit artístic i cultural on s’ha desenvolupat, en aquest cas, a Centelles.

Per últim vull agrair el fet que es decidís fer aquesta exposició, perquè s’ha demostrat una vegada més la seva creativitat artística i, en un espai absolutament net i blanc, hi han col·locat uns quants palets de fusta al mig per posar-hi les obres fetes en forja i, a les parets blanques, els dibuixos en negre donaven una dimensió d’una exposició de gran nivell artístic que tots vam poder gaudir i contemplar i, per un instant, fer-nos-la nostra.

Per tot això hem de donar valor a aquestes iniciatives que, en definitiva, són les que ens caracteritzen com a poble dinàmic i culte.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, febrer de 2009 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094