Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Cal ser més curosos amb l’entorn

És un fet ja quotidià que les persones tenim com a hàbit tornar a caminar, i les recomanacions mèdiques i de salut indiquen que cada dia, com a mínim, hauríem de caminar uns 30 minuts. Seguint aquest costum, molts ciutadans han fet un circuit dins el municipi per tal de fer la seva caminada diària.

Fer un circuit per caminar entre mitja hora i una hora és relativament fàcil: es pot començar a fer a l’entorn d’on vius i, a partir d’aquí, anar-ho ampliant per la trama de carrers per buscar la zona més adequada a les possibilitats de cadascú. Per tant, de circuits n’hi ha tants com carrers hi ha a Centelles, si es vol fer pel nucli urbà.

Si es vol fer per l’entorn del poble, també se’n poden trobar molts, com ara anar fins a l’Ajuda −com molta gent fa−; un altre seria fer la carretera de Sant Feliu, can Moreu, carrer del mas Llavina, la Gavarra, Sant Antoni, la gasolinera i, tancant el cercle, passar pel pont de la Unió Europea fins arribar de nou a la carretera de Sant Feliu. Aquest circuit es pot fer en una hora caminant una mica de pressa. També, un altre, és anar fins a la Rovira de baix, caminar a peu de costa fins a can Manel i el Cogul, seguir fins a sobre de l’Institut, can Milhomes, Banyeres i sortir una altra vegada a la carretera de Sant Feliu pel Puig nou.

Tots aquests llocs tenen una cosa en comú, i és la brutícia que es troba per qualsevol d’aquests camins i sobretot pels que estan a prop de les carreteres, on es poden trobar envasos de llauna i de vidre, menjar, i tota mena de materials inversemblants que et puguis imaginar tirats des de qualsevol vehicle o per qualsevol persona.

Aquest fet és desagradable per les persones que ens estimem l’entorn i la natura i les que tenim un sentit de la netedat dels carrers i de l’entorn del municipi.

Com és possible que hi hagi tan poca condícia, tan poc sentit de la responsabilitat, tan poca ètica i tan poc civisme per fer aquestes coses? Estic convençut que és una minoria, la que té aquest comportament i que causa un greu perjudici a l’entorn.

Netejar això, cosa que cal fer constantment, és d’un cost econòmic molt alt i d’una gran irresponsabilitat de les persones que ho embruten, ja que ens obliga a gastar diners públics en un moment de greu crisi econòmica que es podrien dedicar a alguna altra gestió molt més productiva.

Apel•lo perquè prenguem consciència que aquest tipus d’accions estiguin mal vistos i recriminats per la majoria de persones i ens ajudin a mantenir l’entorn lliure de tota aquesta brutícia que, ben encaminada, una gran quantitat es pot reciclar convenientment i se li pot donar un altre cop vida útil.

He començat l’escrit parlant del fet que caminar va molt bé per a la salut i que cada dia hem de fer activitat física per tal de prevenir possibles malalties, i he conduït l’escrit cap a una cosa que em crida l’atenció −trobar-me deixalles cada dia quan vaig a caminar− perquè no trobo lògic que aquesta societat d’opulència que ens hem creat arribi fins el punt en què tot és possible i que darrere nostre sempre passarà algú a recollir i netejar, perquè això no és veritat que sigui així, ja que hi ha moltes necessitats al món perquè impunement puguem tirar res, entre altres coses, perquè no som tan rics com ens pensem. Només fa 30 o 40 anys els nostres pares i els nostres avis haurien trobat inacceptable aquestes actituds incíviques, i espero que de mica en mica també les hi trobem nosaltres, pel bé del futur de la nostra societat.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, febrer de 2010 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094