Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

De Centelles a Barcelona amb bici seguint la conca del riu

Fa uns 10 anys que el Consorci per a la defensa de la conca del riu Besòs va fer un projecte per a la recuperació de la llera del riu, especialment dels trams que tenien un valor més important paisatgístic, natural i ecològic i la resta fer-los transitables per tal de poder-hi  passejar a peu o amb bicicleta.

El riu més llarg de la conca del Besòs és el Congost que neix molt a prop de Centelles i arriba fins a Montmeló on es troba amb el Mogent i passa a ser el riu Besòs que desemboca a Sant Adrià. 

L’any 2008 l’Ajuntament va portar a terme un projecte per tal de fer diverses actuacions en l’àmbit del riu Congost a Centelles: Es va netejar i millorar l’estat de la vegetació, minimitzar el risc de danys en cas d’aiguats i guanyar l’espai fluvial per a l’ús públic.  

És per això i perquè estic molt vinculat a Granollers, on també s’ha recuperat l’espai social a l’entorn fluvial del riu Congost, que em vaig proposar fer amb bicicleta els 58 quilòmetres que van des de Centelles a Sant Adrià del Besòs seguint el curs del riu i ara puc dir cofoi que ja n’he gaudit vàries vegades.

La ruta consisteix a sortir de Centelles cap el Rosell i després cap a Ventallola fins a Valldeneu; llavors direcció a Castellar i abans d’arribar-hi, cap a l’esquerra, on hi ha una casa abandonada, es comença a baixar fins al davant de l’Ajuntament de Tagamanent. Aquí s’agafa el camí del costat de la llera del riu, que passa entre cases i s’arriba sota el pont de la C-17 a l’entrada del Figaró.

Una vegada passada la població, després del petit polígon industrial, a mà dreta, s’entra en un petit caminet que passa al mig de uns horts, entra el riu i la muntanya; es va fins a sota el pont de la via del tren i s’entra en un altre camí que passa per camps de conreu fins arribar al costat del rec Monar i després es passa a un altre pont de la via. Es segueix per un camí al costat del riu entre la llera i una pollancreda fins a l’entrada del parc dels Pinetons de la Garriga; llavors es travessa el municipi fins arribar al pla de Llerona i una vegada es passa el polígon industrial de la Garriga s’agafa un camí urbanitzat i molt cuidat que passa per les Franqueses, Granollers i arriba a Montmeló.

Un cop a l’entrada de Montmeló s’ha de baixar a tocar el marge del riu fins arribar al polígon industrial de Martorelles on es deixa la llera i es passa per un pont a la banda esquerra del riu. Aquí es continua, per un camí asfaltat, al costat de la gespa, dins un espai que durant molts anys era una claveguera i ara és una zona totalment recuperada i s’arriba al mar després de passar per Montcada i Santa Coloma de Gramanet.

Aquest recorregut té un gran encant i et fa adonar que un trajecte que fem habitualment amb cotxe o amb tren el podem descobrir de nou si el fem amb bicicleta o inclús a peu. Són quatre maneres de connectar Centelles amb Barcelona però que ens donen una perspectiva molt diferent.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, gener 2014 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094