Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Cal afrontar la situació amb el màxim de valentia i realisme

La situació de crisi econòmica persisteix i encara no sabem si hem tocat fons i comencem a remuntar aquesta davallada tan important.

Aquestes últimes setmanes, segons les estadístiques, l’atur ha començat a minvar gràcies als contractes de treball a persones que estaven a l’atur. Però no se sap si és una qüestió temporal, fruit de les mesures que va prendre el govern sobre plans d’ocupació a través dels ajuntaments o bé de la situació estiuenca que genera llocs de treball a través dels serveis per al turisme.

El que sí és cert és que el sector industrial pateix una situació complexa; per una banda la manca de finançament de les petites i mitjanes empreses és molt important i crea dificultats molt serioses en moltes d’elles per a poder afrontar el dia a dia i per l’altra banda la demanda no s’ha recuperat i estem en nivells de producció sobre un 30 % menys. Això deixant de banda el sector de la construcció que està en una situació de mínims per la sobre oferta d’habitatges. Tots aquests paràmetres són els que tenim i els hem d’afrontar amb la màxima intel·ligència i serenitat.

Si ens hi fixem, el sector elèctric ens demostra perfectament la crisi. Mentre el consum de les llars ha pujant entre un 1 i un 2 per cent, el sector serveis s’ha estabilitzat i el sector industrial ha baixat entre un 15 i un 16 per cent. Tot això fa que a Catalunya el conjunt global de la demanda de l’any passat amb ara, en el mateix període de l’1 de gener fins el 30 de juny, hagi baixat un 6 per cent, segons dades de Fecsa-Endesa.

Tot i això no podem caure en el desànim i ens cal afrontar la situació amb el màxim de valentia i realisme possible i en el nostre municipi en tenim diverses proves que això és així; per exemple hi ha una empresa, de les importants de Centelles, del sector de la pell que està treballant amb un bon rendiment i a més està innovant un sistema de tractament de les pells en sec, cosa que fa conjuntament amb una empresa alemanya, una universitat alemanya i una altra de sueca; també d’altres sectors, com el de les llars de foc, que tot i les seves dificultats estan lluitant per aguantar i tirar endavant.

Cal que ens preparem perquè aquesta cursa és llarga i amb molts obstacles, i no cal dir que tot i que hi puguin haver petits símptomes de recuperació encara queda molt camí per recórrer i la situació serà molt difícil aquest any i segurament l’any que ve.

Però hem de pensar en el món i qualsevol cosa que fem l’hem de fer pensant-hi. Fa més de 100 anys, quan es van crear les primeres indústries importants a Centelles -alguna d’elles ha aguantat fins ara-, les dificultats per crear indústries en el nostre municipi van ser enormes; només pensar com s’havia de portar la maquinària en trens, en carros i al final a força de braços o com s’havia de distribuir el producte, ja que en aquella època era tant difícil o més desplaçar-se a qualsevol punt d’Espanya, com avui ho pot ser anar a Xangai.

Hem d’aprendre a conviure amb la mobilitat; no solament haurem d’anar a vendre a tot el món, sinó que també hi haurem d’anar a produir. Amb això vull dir que professionals d’aquí hauran de desplaçar-se a d’altres indrets per tal de desenvolupar allò pel qual estan especialitzats.

Tot aquest canvi de concepte en el món del treball i de la mobilitat és en el que ens hem de mentalitzar per tal de fer avançar la nostra societat.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, juliol de 2009 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094