Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Desmantellament de la línia d’alta tensió

El passat dia 6 de juny es va acabar de desmantellar, tal com s’havia promès i personalment havia pactat amb Red Eléctrica, l’última torre de molta alta tensió de Sentmenat a Vic i precisament va ser aquí, a Centelles, davant de can Buenos. Curiosament la primera torre que es va treure d’aquesta línia va ser al pla de les Forques, també en el nostre municipi, ara fa un any i mig.

Això demostra la complexitat que hi ha a l’hora de treure un tipus d’instal·lació com aquesta ja que és més difícil desmuntar-la que muntar-la per la infinitat de permisos que s’han de demanar per fer aquests tipus de treballs: a Renfe, a Carreteres -per travessar la C-17- i a diverses companyies que passen altres línies d’electricitat i de telefonia per sota d’aquesta.

Aquesta obra tan important ha comportat tot un treball tècnic, burocràtic i mecànic de més de 15 anys de feina per tal de buscar l’emplaçament idoni, retirar-la al màxim del nostre municipi i convèncer que en aquest tram s’havien de compactar les dues línies, fer l’obra, la instal·lació, posar-les en marxa i a l’any de funcionament de la nova línia iniciar el desmantellament total de l’antiga.

En aquest tram de Sentmenat a Vic s’han desmantellat 87 torres amb una llargada de 37  quilòmetres de xarxa.

Aquesta línia feia concretament 50 anys que estava en funcionament- es va instal·lar el 1962-  i a Centelles passava, com tothom sap, pel pla de les Forques, can Buenos carrer de les Falgueres, polígon industrial de la Gavarra, can Castellar i en paral·lel a la riera Blanca saltava cap a la masia de la Serra. 

Inicialment era una línia de 380 KW que després va passar 400 KW i ha estat una de les línies de connexió amb França des del coll d’Ares a Sentmenat, tant d’anada com de tornada. Ara aquesta feina la fa una de les dues línies que hi ha instal·lada en una mateixa torre que és la que va de Sentmenat a Vic i a partir de Vic se separen i una va a Bescanó i l’altra a coll d’Ares.

Aconseguir que la nova línia no passés pel mateix lloc no va estar una tasca fàcil i com tota gran instal·lació en la qual intervenen tants nivells d’administració: europeu, estatal, català, municipal i empreses privades, no deixa de ser complexa i difícil la negociació, però al final es va superar i ara ja podem dir que és una realitat fins el punt que fa molts pocs dies que no hi tenim l’antiga línia i ja sembla que no havia existit mai i no ens adonem que la hi havíem tingut durant 50 anys.

Personalment em sento molt satisfet que s’hagi realitzat aquesta obra ja que l’eixample de Centelles havia deixat aquesta línia quasi dintre la trama urbana i això començava a ser un entrebanc per al creixement del municipi en aquesta zona. Aquest desmantellament ens permetrà un futura ampliació de la trama urbana en el sector de can Buenos i en el tram central del polígon de la Gavarra per tal de mantenir un poble tramat i ordenat.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, juliol 2012 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094