Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Connexió Balenyà Centelles

La relació personal entre Centelles i els Hostalets de Balenyà sempre ha estat molt fluïda, ja que tot i que són dos nuclis de població diferents, la relació afectiva, personal i de veïnatge ha estat un fet i, per això, des del bon començament, la carretera que els uneix sempre ha estat un anar i venir de persones; hi ha moltes famílies d’un municipi que tenen fills, pares, avis... a l’altre; també hi ha hagut i encara hi ha una gran quantitat de persones que viuen en un i que van a treballar a l’altre i, per tant, el trànsit, inicialment a peu i posteriorment amb vehicle, és molt gran.

El problema ha sorgit quan, des de fa uns anys, el vehicle ha pres absoluta preponderància davant de qualsevol altre mitjà de transport, com pot ser la moto, la bicicleta o anar a peu. I això fa que la carretera, amb alguns trams una mica estrets sigui perillosa. També val a dir que hi ha un altre mitjà de transport continuat, que és el tren i que algunes persones també l’utilitzen, ja que ambdues estacions estan ubicades al centre dels respectius nuclis.

Fa temps que des dels dos ajuntaments es busquen solucions per tal de conciliar tots els tipus de transports. I s’han cercat moltes possibilitats. Nosaltres inicialment en vam obrir una que era eixamplar el tram de carretera de Sant Feliu que va des del carrer Jesús fins al passeig de Sant Feliu per tal de buscar una via alternativa que era anar fins a l’Ajuda i d’allà als Hostalets de Balenyà. Però si bé aquesta possibilitat és real el que ha tingut molta acceptació ha estat anar a caminar fins a l’Ajuda i tornar per fer salut. Per tant, ens trobem amb moltes persones que dia a dia fan aquest camí per a gaudir d’una estona de plaer, fer salut i gaudir d’un paisatge entranyable, però l’opció no ha servit per a comunicar els dos municipis.

També vam buscar una via alternativa d’obrir un tram fins al trencant de la C-17 direcció a Barcelona, agafar el camí paral·lel de la carretera fins al Molí de l’Ollic i d’allà anar al municipi veí. I una última possibilitat va ser intentar fer un camí paral·lel a la via des del pont de Puigxoriguer fins arribar als Hostalets de Balenyà.

Totes aquestes possibilitats, que són reals i no molt costoses, es van desestimar al veure que és difícil trencar els hàbits de les persones quan tenen una tendència tan arrelada com és agafar la carretera 1413. A més, a l’hivern, que és molt llarg, aquests camins serien molt foscos i solitaris i, per tant, es podria crear por i inseguretat en els trams.

És per això que la via plausible que hem trobat, conjuntament amb la Diputació de Barcelona és eixamplar la carretera i fer un camí de Centelles als Hostalets de Balenyà. Aquesta obra, que comporta un seguit d’expropiacions i l’eixamplament de la carretera, és la que entre els tres estaments públics hem decidit tirar endavant. El seu cost és de més d’un milió d’euros, dels quals la Diputació de Barcelona n’assumirà 857.454 euros i la resta la pagarem entre les dues altres administracions.

Tenim la intenció de tirar endavant aquest projecte abans de final d’any i poder-lo executar en el transcurs del 2017. Amb aquesta obra pretenem millorar la circulació de vianants i la conciliació entre els vehicles, siguin cotxes o motos, i a la vegada propiciar que cada vegada es vagi més a peu, perquè a més de les relacions que hem dit entre els dos municipis hi ha l’institut Pere Barnils i l’escola concertada que són dos centres educatius on van estudiants a partir de 12 anys, de forma que podem oferir-los més opcions de desplaçament.

Com tota obra té la seva complexitat, ha calgut temps per a buscar la millor solució, temps perquè els tres estaments ens poséssim d’acord i temps per entendre que la Diputació de Barcelona fos l’ens principal que sufragués el projecte, i al final hem aconseguit una obra que satisfà totes les parts.

Miquel Arisa Coma
Alcalde

Centelles, juliol de 2016 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094