Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Ildefons Cerdà Suñer

Aquest mes de maig s’han acabat els actes que hem organitzat al nostre municipi per commemorar el 150 aniversari del Pla Cerdà.

Gràcies a l’aportació de la Diputació de Barcelona i a l’interès del seu president, senyor Antoni Fogué, hem pogut realitzar les actuacions de l’Any Cerdà i les hem concentrat durant els primers cinc mesos del 2010. Ara solament ens resta col·locar el monument a l’il·lustre centellenc, cosa que farem aquest estiu, a la rotonda que hi ha a l’avinguda d’Ildefons Cerdà amb el carrer dels Hostalets i la ronda dels Esports.

Crec que tots aquests actes han estat d’un gran encert per tal de revalorar la figura del fill il·lustre més important que hem tingut a Centelles. Hem pogut gaudir d’intervencions de grans personalitats especialitzades amb el tema Cerdà, com és el cas de Fabian Estapé, Salvador Tarragó, Teresa Navas, Josep Puigsech i Francesc Magrinyà i també de persones d’un gran coneixement històric de la ciutat de Barcelona, que a la vegada vol dir també del Pla Cerdà, com és Lluís Permanyer. Sense desmerèixer gens les aportacions de divulgació de Miquel Vallduriola i Carles Garcia que van fer un estudi de què ha dit la premsa barcelonina d’Ildefons Cerdà i del seu Pla.

En definitiva, totes aquestes persones i d’altres, com el senyor Albert Mas Vilalta, han contribuït al coneixement de una figura tan emblemàtica en el seu temps i de la qual caldria posar el seu llegat en els llibres de text de les escoles, ja que durant 150 anys hi ha hagut un lapsus en l’explicació de la història del nostre país que no ha divulgat la importància que va tenir l’enginyer i urbanista Ildefons Cerdà, com també és el cas dels seus coetanis Laureano Figuerola, advocat, economista i polític; Narcís Monturiol, enginyer i advocat; i Pascual Madoz, governador civil de Barcelona; tots ells van contribuir a la modernització de l’estat espanyol, tant en l’aspecte econòmic, empresarial i legislatiu com en el polític, i el seu llegat, el seu pragmatisme i les seves aportacions han arribat als nostres dies perquè la societat tira endavant, es desenvolupa i progressa amb passos gegantins solament si pot comptar amb persones com aquestes. 

Pel que fa a la figura d’Ildefons Cerdà, les dues personalitats que han escrit tot el bagatge tècnic, urbanístic, polític i sociològic del nostre fill il·lustre són Fabian Estapé i Salvador Tarragó i a ells ens cal agrair-los tota la dedicació de més de 20 anys d’estudi i de recerca de la història i de la figura del personatge.

Estem en un moment que ens sembla que ho tenim tot controlat i que tot és possible, però resulta que un volcà a Islàndia paralitza l’espai aeri europeu i ens fa tocar de peus a terra i ens fa pensar que encara ens cal gent amb gran capacitat i enginy per anar avançant i sobreposar-nos perquè des de la cosa més senzilla i insignificant, com per exemple la nevada d’aquest hivern a causa de la qual vam mobilitzar 48 persones per tal de netejar els carrers amb l’objectiu que l’endemà la ciutadania pogués anar a treballar, però tot això ens demostra que només som humans i que hem de treballar de valent per superar els petits esculls.

El desenvolupament del Pla Cerdà va ser possible gràcies a què al subsòl de Barcelona hi ha molta argila i en aquella època es feia servir per construir les voltes i els terrats a la catalana, les parets de totxo... En aquest segle i mig ha canviat totalment el tipus de construcció i s’ha passat de fer-ho tot a peu d’obra a comprar el material a qualsevol part del món per tal de construir un edifici en algun lloc concret.

És per això que refer la història d’aquests últims 150 anys i des d’un personatge tan nostre com és Ildefons Cerdà ens ha fet reflexionar sobre com vivien i s’alimentaven en aquells temps i com s’ha fet l’impressionant gran salt amb l’esperança de vida, fins el punt que s’ha doblat.

Però tot això crea nous reptes, nous problemes i noves persones obstinades que s’han d’esforçar per tal de superar les circumstàncies que es viuen cada moment i tota aquesta anàlisi la podem fer en la recuperació de la memòria del nostre fill il·lustre Ildefons Cerdà.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, maig de 2010

  

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094