Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

La via ferrada

Enguany celebrarem els 10 anys de la via ferrada de les Baumes corcades. Aquesta via va ser una idea i un projecte de Josep M. Parareda i M. Rosa Aregall, dues persones molt vinculades a l’esport de muntanya i que des de molt joves han anat practicant a molts indrets del món i va ser a través de la seva idea i de la seva il·lusió que van voler desenvolupar aquest projecte aquí a la costa de Centelles.

Va ser un projecte laboriós. Varen executar aquest projecte amb la col·laboració de membres del Centre excursionista de Centelles i no cal dir que ha estat un èxit absolut de participants (segons el Llibre de registre, unes 20000 persones).

És una via ferrada coneguda i reconeguda arreu d’Europa: en parlen, a més de llibres d’aquí, publicacions d’Itàlia, França, Alemanya... Personalment ho he pogut comprovar en reunions que he tingut a diversos punts de Catalunya que quan han sabut que era de Centelles m’han dit que la coneixien i moltes persones que l’havien feta, i tothom me n’han dit excel·lències.

És una instal·lació modèlica en la construcció i mostra d’això és que molts dels seus detalls els han copiat en altres vies i s’han presentat com a novetats; i això solament ha estat possible gràcies a les moltes vies ferrades que ells han fet arreu del món de les quals n’han agafat informació que han plasmat en aquest projecte que, sense cap mena de dubte, és el seu projecte.

Mantenir una instal·lació d’aquestes característiques durant un període de 10 anys vol un esforç i una força de voluntat ingent, ja que setmana rere setmana un d’ells o dels seus col·laboradors l’ha de fer per tal de veure si hi ha algun element que s’ha fet malbé o algú l’ha malmès o robat i així poder-la mantenir i millorar-la.

Les característiques més importants de la via ferrada són, tal com diu el díptic editat, que s’enfila fins el cim del turó de Puigsagordi (972 m) per les feixes de pedra més verticals, enmig d’un paisatge superb i canviant segons l’orientació que va prenent el camí. El primer tram, un dels més verticals, ens porta fins l’esplanada del Quicarell que és un autèntic mirador; després d’un tram de camí s’arriba a una franja de roca amb unes balmes plenes de forats que li dóna el nom, la via ferrada de les Baumes corcades. A pocs metres es troba el pont nepalès, el més llarg d’Europa en aquesta modalitat, d’aquí es pot optar per pujar fins al pla de Riucerdà o anar fins un dels racons més emblemàtics, la Tosquera; en aquest punt es pot optar per un tram de molta dificultat i atlètic que és l’Esperó o per un de fàcil. L’últim tram de la via és el més difícil, una escala suspesa al buit us ajudarà a assolir el cim del turó. El desnivell és de 330 m que es poden fer amb 2 a 3 hores i el descens amb 45 minuts.

Si la idea de la construcció va ser, com ja he dit abans, d’ells dos, l’Ajuntament dóna el suport econòmic del material que s’utilitza i que es va reposant, ja que les obres de treball i de manteniment les fan, desinteressadament, els seus autors i els col·laboradors del Centre excursionista de Centelles.

També s’ha de agrair que la propietat de la finca ens l’hagi deixada desinteressadament  per tal que tothom pugui utilitzar la via sense cap mena de problema.

Una vegada més es demostra que una idea d’unes persones i la seva ferma voluntat de tirar-la endavant, solament amb una petita col·laboració de l’Administració, es converteix en un gran projecte que ha donat i dóna nom i prestigi al nostre municipi i amb això queda ben palès que moltes vegades els grans projectes no costen molts diners i es poden tirar endavant amb ganes, il·lusió i intel·ligència.

És per aquest motiu que vull agrair-los molt profundament la seva dedicació, l’esforç i l’encert, i que l’acumulació d’informació que al llarg de la seva vida han fet en aquest tipus d’instal·lacions l’hagin plasmada en aquesta via ferrada de les Baumes corcades i així hagi esdevingut una de les millors que hi ha.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, març 2012 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094