Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Temps de crisi

Vivim en un moment molt complex econòmicament i així ens ho fan saber tots els mitjans de comunicació, dia a dia i quasi hora a hora. Turbulències financeres han envaït l’economia mundial i ens han fet adonar que allò que passa a l’altre punta del planeta ens afecta a tots d’una manera immediata.

El món ha canviat moltíssim en els últims anys. Tots hem sentit a parlar de la globalització, però atès que l’economia real funcionava semblava que no hi volguéssim donar importància. És cert que el nostre país en les ultimes dècades ha tingut un fort creixement econòmic i això s’ha notat a tots els àmbits de la vida quotidiana, però també, en aquest mateix període, s’han anat tancant indústries que els nostres pares consideraven de tota la vida ja que les seves produccions de tèxtil, de pell o de metall ja no eren viables econòmicament a casa nostra. Això ha volgut dir que moltes persones que treballaven en aquests centres industrials ara han anat perdent els seus llocs de treball hi han hagut de passar a altres àmbits de l’engranatge del treball, especialment de la construcció i dels serveis.

En aquesta última dècada la construcció ha tingut un creixement molt gran, s’ha convertit en un refugi inversor i això ha fet que es construïssin molts habitatges, tant unifamiliars com plurifamiliars, a més de naus industrials i oficines, però totes les coses tenen una mesura i quan el refugi inversor supera les necessitats reals de la demanda del producte, en aquest cas dels habitatges, es crea una bombolla econòmica que és el que en aquest moment ens està passant i això ha produït que l’àmbit de la construcció hagi tingut una parada en sec. A tall d’exemple tenim que a Centelles l’any 2007 es van construir 59 habitatges i enguany en portem 25 fins avui i l’any que ve encara està previst que se’n construeixin molts menys.

Per altra part hem anat perden competitivitat en el món empresarial davant dels països anomenats emergents i això fa que se’ns inundi de productes fabricats a l’altra punta del planeta i que ens calgui replantejar-nos el nostre futur com a país, però sempre emmarcat dintre de l’àmbit europeu, ja que d’altra manera això no seria possible.

A Europa tenim un problema de productivitat important i a Catalunya i a Espanya encara més, tot i no tenir un problema financer com el dels Estats Units, no tenim la seva productivitat industrial, ja que durant els últims anys a ells els va creixent. Això vol dir que si ara ens pot semblar que als Estats Units estan molt malament d’aquí cinc anys pot ser al revés i ells poden haver remuntat la seva crisi i tirar el país endavant mentre que a Europa la situació pot haver empitjorat i ens podem trobar amb un producte financer agreujat si no solucionem la productivitat industrial.

La solució passa per l’àmbit més petit, ja que en un món globalitzat el món local té molta importància i si ens fixem en el nostre municipi sempre hem donat un tractament especial al teixit industrial, hem creat sòl industrial i hem buscat que s’instal·lessin indústries mitjanes i petites de capital autòcton per tal de mantenir-lo, ja que és important en èpoques de crisi tenir un teixit industrial propi amb empresaris amb voluntat de continuar, d’innovar i d’intentar fer-ho cada dia millor perquè d’això en depèn la seva i la nostra supervivència. Tot plegat ha d’anar acompanyat no solament del valor del treball que havíem perdut durant aquests últims anys i que hem de tornar a recuperar, sinó també del valor al coneixement i a la investigació constant, no necessàriament amb grans projectes, sinó que cadascú, des del seu lloc de treball cal que s’esforci i dediqui la intel·ligència per fer-ho cada dia millor i així donar valor una altra vegada a la cultura de l’esforç ja que no hi ha res gratuït. Solament del treball que fem cada dia, pas a pas, neix el fruit.

Hem d’oblidar d’una vegada per totes la cultura del diner fàcil, ja que tal i com hem pogut comprovar això pot ser alegria per avui i misèria per demà.

Nosaltres som fruit d’una cultura i d’un país en el qual ningú ens ha regalat res, que el que tenim és gràcies al nostre esforç i al dels nostres avantpassats, i solament ens en sortirem si tornem a reprendre aquesta cultura i aquesta manera de ser i de fer, ja que el coneixement és la base del futur del país i això solament s’aconsegueix treballant.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, novembre de 2008 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094