Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

El camí fluvial

Fa uns 50 anys el riu Congost i el torrent de la Llavina eren un lloc de passeig i de lleure per a tots els centellencs i centellenques. Hi anàvem a pescar -ja fossin peixos o crancs-, a banyar-nos a qualsevol lloc -les Calderetes, el gorg Rodó...- o a dinar, berenar o fins i tot sopar, amb la família o amb amics, a qualsevol font o arbrada de la seva llera. En definitiva, vivíem de cara al riu que era un element de vida i de convivència.

Després es va anar introduint la industrialització, tant ramadera com industrial, i va millorar la qualitat de vida de la ciutadania; es van treure els pous morts de les cases i les aigües residuals es van connectar a les clavegueres; va millorar el confort dels habitatges, amb dutxes, màquines de rentar i d’altres electrodomèstics que també van incrementar les aigües brutes que anaven a parar al riu.

Tot això va fer que els rius es convertissin en clavegueres i que les persones deixessin d’anar-hi, fins a principis dels anys 90 que va ser quan es van començar les connexions totals de la xarxa de clavegueram i les instal·lacions de depuradores, tant a les indústries com als municipis.

Aquest fet ha millorat l’estat dels rius fins el punt que ara tornen a estar en un nivell de qualitat acceptable i és per això que ens vàrem plantejar fer una recuperació de aquestes riberes i a partir d’aquí les hem netejades de tots tipus d’abocaments de runes, d’objectes i de deixalles; hi hem tret tota la brolla arbrada que no era autòctona i hem plantat arbustos i arbres afins a l’indret a més de fer un camí per tal de poder-nos girar una altra vegada de cara el riu.

La culminació d’aquest procés –que ha tingut un cost d’uns 64.000 euros- l’hem feta aquest mes de novembre quan s’ha acabat la neteja, l’arranjament i la construcció de passeres i ara ja podem gaudir d’un passeig que ens porta a tot un món poc conegut, que és la ribera, i ens permet gaudir d’uns espais d’un gran valor natural que hem estat capaços de tornar-los a recuperar per a la ciutadania.

Per acabar aquest passeig ara solament ens falta fer el pas de la Llavina fins al salt del Purgatori, passant per la font Grossa, on hi trobem els rentadors de llana que vàrem recuperar fa uns anys. Amb tot, podem gaudir d’un paratge històric, natural i bucòlic que ens fa reviure i viure allò que ja va ser durant molts anys el riu i el que ara ha de ser un lloc per gaudir d’un passeig que es pot fer tranquil·lament i que solament ens cal que entre tots els respectem i el mantinguem net.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, novembre de 2010 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094