Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Les comunicacions del futur

La societat d’avui és una societat que ha d’estar molt ben connectada en xarxa a tot el món i a més ho ha d’estar d’una manera ràpida per tal de poder traspassar informació d’un lloc a l’altre des de qualsevol latitud de la terra. Aquest fet ha suposat un enorme salt informatiu i d’intercanvi d’informació que ha traspassat fronteres

Aquest tipus de connexió es fa essencialment per dos sistemes: un a través de les ones i l’altre a través de la xarxa. El de la xarxa es pot fer per ADSL que transmet les dades amb fil de coure i l’altre, que és el futur, a través de la fibra òptica que ens permet traspassar informació a l’instant sense cap mena d’obstacle d’una punta a l’altra i aquest és el sistema més eficaç.

És per això que a Centelles des de fa anys estem treballant per tal de poder oferir una connectivitat millor per a la ciutadania. Entre els anys 2005-2006 vàrem fer una prova pilot a través de PLC -que és una tecnologia que passa la connexió per cables elèctrics- que va servir per a poder comprovar l’efectivitat d’aquest sistema i la realitat ens ha demostrat que ha estat un sistema car i poc efectiu, però que per alguns tipus de presa de dades i traspassos sí que és útil, com  per exemple en alguns trams de la xarxa la lectura dels consums elèctrics.
 
També l’any 2007 vàrem iniciar, per donar servei a través de Wi-Fi el servei de dades a través d’Internet; fet pel qual vàrem instal·lar diversos receptors que van permetre entrar a la xarxa. El que funciona d’aquest servei és que connectem l’ADSL a aquesta xarxa i aleshores, en el moment que no s’utilitza, d’altres usuaris externs la poden usar sense cap cost econòmic, cosa que és molt rendible ja que tenir una connexió d’ADSL en el nostre municipi resulta cara. Aquest servei s’ha instal·lat a tota la comarca d’Osona.

Paral·lelament hem estat desenvolupant al municipi una xarxa de fibra òptica per connectar tots els serveis municipals, des del camp de futbol, les escoles, la biblioteca, la Casa de Cultura, el Casal Francesc Macià, la residència, fins l’Ajuntament amb una sola connexió telefònica, cosa que ens ha permès un estalvi d’un 40 % del cost.

Paral·lelament amb això hem començat a unir amb fibra òptica totes les estacions receptores de l’Electra  per tal de poder fer totes les engegades i parades d’aparells elèctrics, així com les lectures dels consums a distància, cosa que entrarà en funcionament l’any  2017. Actualment ja podem fer aquest tipus d’actuacions a través de la nostra xarxa a més de la meitat de les nostres estacions.

Com a última fase, ja que tenim més de 30 quilòmetres de xarxa de fibra òptica de 48 fibres per tant tenim un total de 1440 quilòmetres, volem oferir aquest servei a usuaris, empreses i particulars, ja que podrem tenir una connexió a l’operador neutre a través de fibra òptica que passa per l’autovia  C-17. Això vol dir poder fer un servei més de transmissió de dades amb molta més velocitat amb un cost, mínim i màxim, que ens marcarà la Comissió nacional de telecomunicacions. 

Aquest servei pensem que el podrem donar en el transcurs del proper any, cosa que ens permetrà ser un municipi connectat al món i tenir l’oportunitat de crear empreses de serveis tecnològics, ja que és imprescindible que les que es puguin instal·lar aquí tinguin una connexió rapidíssima a Internet amb un cost raonable.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, novembre 2012 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094