Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Josep Pratmarsó Parera

Enguany celebrem el centenari del naixement de Josep Pratmarsó Parera, arquitecte barceloní que va estiuejar a Centelles, ja que la seva família tenia i encara té una forta relació amb el nostre municipi.

En Pepe -com es feia dir o com tothom li deia- era una persona cultivada, que tocava el violoncel, dibuixava i pintava. El 1941 finalitzà els seus estudis d’arquitectura, 10 anys després d’haver-los començat ja que el va enganxar amb la guerra pel mig.

El seus primers treballs com arquitecte varen ser compaginant treballs a l’Administració i de professió lliberal. Va ser arquitecte municipal de Terrassa del 44 al 63 i arquitecte municipal del nostre municipi del 53 al 59, plaça que va guanyar en concurs públic.

A Centelles va construir un gran nombre de cases i de naus industrials de les quals cal destacar la casa Renart, al Bell Esguard, el 1955; les naus de can Massana, a l’antiga carretera de sant Antoni, avui avinguda d’Ildefons Cerdà, el 1953; la casa Camprodon al carrer del Montseny, el 1945; la casa Remei, al Bell Esguard, el 1948; 14 habitatges unifamiliars al carrer del Cementiri, avui carrer dels Casals, de l’Estabanell, el 1945; la casa Aguilar al carrer de Puigsagordi, el 1945; i can Castillo, a la carretera de Banyeres, el 1946, entre moltes d’altres construccions, de les quals no podem oblidar el cinema Vilma, l’any 1957, edifici que es va esfondrar causant tres víctimes i danys personals irreparables, fet que va provocar una consternació en el municipi i que no es va oblidar durant molts anys.  Un cop es va tornar a reconstruir va exercir de cinema durant molt de temps i, finalment, el va adquirir l’Ajuntament i actualment és el casal Francesc Macià. 

Va ser l’autor del primer Pla General de Centelles de l’any 1960. Aquest pla urbanístic, tot i estar vigent, no es va aplicar, ja que posteriorment la Diputació de Barcelona en va fer un de genèric per a tota la província i les autoritats municipals el varen utilitzar.

De tota manera cal destacar la vàlua de la persona que més enllà de tots aquests treballs realitzats al nostre municipi ha estat un dels arquitectes importants del nostre país del segle passat, ja que va marcar tot un estil de construcció d’habitatges unifamiliars molt integrats al territori on es construïen, d’una gran racionalitat i funcionalitat,  amb materials del lloc que reflectien en totes les construccions la seva personalitat i la seva qualitat artística i humana. Senyor de Barcelona, ben vestit i de tracte i educació exquisida.

Va estar vinculat als moviments d’avantguarda del moment com a fundador del grup R, moviment català arquitectònic d’inspiració racionalista dels anys 50, juntament amb Moragas, Sostres i Coderch, Bohigas, Martorell i Ribas Piera entre d’altres. També va exposar els seus dibuixos i pintures i va fer algun concert de violoncel.

Crec que els centellencs hem de reconèixer la figura d’aquesta persona, que tot i que contradictòria i ens uns passatges de la seva vida molt vinculat a l’anterior règim, ha estat molt important en el món arquitectònic i artístic de Catalunya, i ha deixat empremta a Centelles.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, novembre 2013 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094