Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Doble via Barcelona - Vic

En el transcurs del 2004 amb l’alcalde de Granollers vam estar reflexionant sobre la necessitat de la doble via a la línia Barcelona a Puigcerdà, cosa que personalment sempre he tingut el convenciment d’aquesta necessària demanda per a un millor servei de transport públic ferroviari.

Durant anys tots els representants polítics dels ajuntaments de la nostra comarca hem fet moltes sol·licituds i mocions reclamant aquest desdoblament, però mai ens havíem plantejat la complexitat d’aquesta obra i deixàvem que fos l’Administració, en aquest cas el Ministeri de Foment, que ho fes. Aquest fet va comportar que hi hagués un projecte de desdoblament de la via de Montcada i Reixac a la Garriga solament dels trams on no hi havia cap impediment físic per poder-ho fer; per la qual cosa trams amb molta densitat de població, com Montcada i Reixach, Mollet, la Garriga o Parets es deixaven sense fer la ampliació. Això, a la practica, significava fer un petit bunyol ja que no resolia el problema que tenim real de desdoblament complet de Vic fins a Barcelona, cosa que significa poder oferir una regularitat de trens i la seguretat necessària per poder tenir una circulació com a mínim d’un trem cada 25 minuts en doble sentit i així convertir aquesta línia en autèntic servei públic i de qualitat.

Vista la situació, tant l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, com un servidor, vàrem convocar tots els alcaldes des de Centelles fins a Montcada per tal de buscar el consens i les modificacions necessàries per a poder fer efectiva la doble via fins a Vic. És a partir d’aquell moment que conjuntament amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental vam començar a reunir-nos, a perfilar idees i a exposar les nostres exigències i necessitats perquè això fos possible.

Vàrem sol·licitar una subvenció a la Diputació de Barcelona per tal de fer un avantprojecte per a presentar-lo a la Conselleria d’Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri de Foment i així oferir-los una proposta concreta. Una vegada concedida la subvenció el vàrem encarregar a l’entitat Barcelona Regió i un cop realitzat vam sol·licitar una visita amb el conseller d’Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, senyor Joaquim Nadal, amb el secretari d’Infrastructures del Ministeri de Foment, senyor Victor Morlán i amb els responsables de RENFE. Aquest seguit de visites, que es van concloure el 4 de desembre del 2005, es van portar a terme per tal de formular la petició de la doble via amb un avantprojecte que el feia viable i que plantejava el soterrament de la via a Mollet i un túnel a Montcada i Reixach, entre d’altres demandes i d’allà va sortir el compromís de fer l’estudi que ara és el que està a exposició pública durant aquest mes d’octubre a cadascun dels ajuntaments afectats.

Em sento realment satisfet d’haver iniciat la idea de treballar conjuntament tots els alcaldes de la zona, amb la Conselleria d’Obres Públiques, amb el Ministeri de Foment i amb RENFE perquè una proposta d’aquesta envergadura regís el futur desdoblament de la via Barcelona-Vic que pot tardar uns 10 anys, però tots hem de posar-hi la voluntat de mantenir la unitat que hem tingut fins ara per poder tenir un transport públic de servei ferroviari d’acord amb el segle que vivim i que tardi per anar a Barcelona un temps raonable i amb una periodicitat acceptable, com a màxim d’un tren cada mig hora en tots dos sentits.

A més a Centelles demanem la reforma total de l’estació i mantenir els elements arquitectònics com són l’estació i la passarel·la i construir un aparcament i uns passos elevats per connectar les andanes. Fins ara hem fet una gran tasca tots junts que és la de posar-nos d’acord en un projecte de desdoblament i ara solament cal empènyer a les administracions central i autonòmica perquè inverteixin els recursos necessaris a fi i efecte que aquesta obra sigui una realitat.


Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, octubre de 2008 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094