Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Any Cerdà

En commemoració dels 150 anys del Pla Cerdà, del juny de 2009 fins el juny de 2010, celebrem conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona l’Any Cerdà.

Aquesta celebració és un acte de justícia, ja que la ciutat de Barcelona si alguna cosa la caracteritza i és coneguda arreu del món és la trama urbana de l’eixample que va dissenyar Ildefons Cerdà.

En el transcurs d’aquest any es faran a Barcelona tres exposicions molt importants: una sobre la seva vida personal i política, una altra sobre l’eixample i una altra sobre la seva obra; a més de multitud de seminaris i simpòsiums que examinaran tots els aspectes de la seva faceta personal, urbana i política.

Estem molt orgullosos que aquest geni de l’arquitectura i de l’enginyeria naixés a Centelles, a la masia del Cerdà, el 23 de desembre de 1815 i és per això que organitzarem visites a les exposicions de Barcelona, farem visites guiades a la seva casa natal, xerrades i, conjuntament amb la Diputació de Barcelona, l’exposició de Cerdà. També produirem una exposició sobre els indrets on va néixer i créixer i, a més, erigirem un monument en honor seu a la rotonda de l’avinguda que porta el seu nom.

També volem contribuir modestament en aquesta celebració fent glossa a la persona de Fabià Estapé, llicenciat en dret, doctor i professor d’Història de l’economia a la Universitat de Barcelona, que és qui va reivindicar amb la seva obra literària la figura d’Ildefons Cerdà Sunyer i de tota la història del Pla Cerdà. A més va insistir perquè les seves despulles, enterrades el 21 d’agost de 1876 a Caldas de Besaya, Cantàbria, es traslladessin a Barcelona, cosa que va aconseguir l’any 1971, on se li va fer l’enterrament que una persona de la seva talla es mereixia.

És per tot això que hem pensat nomenar al senyor Fabià Estapé i Rodríguez fill adoptiu de Centelles per la tasca que va portar a terme al posar el nom i la figura d’Ildefons Cerdà al lloc que li pertocava, que era i és un lloc prominent de la història de Catalunya i del món.

No cal recordar que Cerdà ha estat una persona importantíssima, tant pel moment històric que li va tocar viure com per la seva actitud personal, liberal i compromesa amb la societat. A més va ser un apassionat de la seva feina i del desenvolupament del Pla Cerdà al qual va dedicar tota la seva fortuna personal.

Va fer escola d’urbanisme amb una nova manera d’entendre les ciutats i va crear noves paraules com: urbanitzar, urbà i manzana, que tot sigui dit no estaria de més que en honor seu l’Institut d’estudis catalans la reconegués.

Amb tot això també hem volgut posar el nostre gra de sorra per fer una celebració digna d’un gran geni conjuntament amb l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, octubre de 2009 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094