Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Donacions de sang

El  8 d’octubre es va fer l’última capta de sang d’aquest any que es fa un cop per trimestre ja que aquesta és la periodicitat adequada per a una comunitat com la nostra.
 
Tot va començar d’una manera regular l’any 2002 quan Sebastià Grau va encoratjar un grup de persones de Centelles, encapçalades per Joaquim Sarrate, per tal de tirar endavant les acaptes de sang al municipi i d’organitzar-se com un petit grup de treball.

En aquest moment hi ha un equip consolidat de cinc persones que porten la intendència i fan tots els treballs de suport, de propaganda i de conscienciació en el municipi. Però a l’entorn d’aquest grup hi ha moltes altres persones que també col·laboren per tal de conscienciar la població de la necessitat de donar sang; un 70 % de la població, en el transcurs de la seva vida, haurà de rebre’n, ja sigui per una operació, una transfusió o per un accident amb el benentès que quan a una persona se li fa una transfusió és perquè li perilla la vida .

El grup és l’enllaç amb el Banc de sang i teixits de Catalunya i està dintre les 35 associacions comarcals de donants de sang que intenten aconseguir les 1000 bosses diàries que calen per tenir cobertes les necessitats de la Xarxa hospitalària de Catalunya. Actualment encara no s’hi arriba i és per això que n’hem de prendre consciència i ser donants de sang; hem de tenir en compte que no totes les persones que volen donar-la són òptimes per fer-ho.

Les dades de Centelles són esperançadores; de les 317 persones donants el 2007 hem passat a les 677 el 2011 amb la mateixa periodicitat. Aquest important increment s’ha aconseguit des que es va decidir fer una marató, ja que s’hi dedica un dia sencer i es mobilitzen totes les entitats del poble fent tot tipus d’activitats a l’hora de fer la capta de sang, cosa que incentiva a donar-ne.
 
És per això que s’ha d’agrair a les persones donats però també a aquest nucli humà que amb el seu treball abnegat ha permès que Centelles sigui una de les poblacions que té més donacions de sang.

França, Suïssa i Alemanya, que són els països amb les cotes més altes, estan entre 60 i 70 donacions any per 1000 habitants. Catalunya, tot i que és una de les comunitats on se’n recull més de l’Estat espanyol, passem a les 40 bosses. A Centelles des del primer moment hem sobrepassat aquesta cota fins aconseguir enguany 90 donacions per 1000 habitants.

És un goig veure com hem aconseguit aquesta fita importantíssima de solidaritat i generositat, i una vegada més ha estat gràcies al nucli impulsor, a totes les entitats, al CAP i a nosaltres mateixos que donem totes les facilitats i el màxim suport a aquestes iniciatives.

Esperem continuar treballant així per mantenir aquest nivell de donacions.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, octubre 2011 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094