Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Salvador Espriu i aquells anys 60

L’exposició de Jordi Sarrate, en commemoració del centenari del naixement de Salvador Espriu, és un dels actes més importants que culturalment s’han celebrat a Centelles en aquesta temporada. Amb ell, no solament commemorem l’efemèride, sinó que ens retrobem amb l’exposició que es va fer l’any 1968 sobre el teatre del poble de Jordi Sarrate que ens evoca tot el món literari del poeta, completada amb noves obres fetes posteriorment.
Ens trobem amb un conjunt d‘obra que fa referència a tota la mitologia de Sinera, que Salvador Espriu va crear i que en Jordi ha estat capaç de reflectir d’una manera magistral a través del seu món pictòric i plàstic, utilitzant diverses tècniques de l’art.
L’any 1968, a Centelles, es va representar Ronda de mort a Sinera, sota la direcció de Joan Anguera, escenografia de Jordi Sarrate i actors i actrius del món amateur centellenc. Aquesta representació, sense cap mena de dubte, va ser un gran esdeveniment artístic local, ja que va ser l’entrada en l’àmbit de la cultura catalana de postguerra al municipi, així com el trencament amb el ressorgiment de la cultura catalana que s’estava produint al país i que sens cap mena de dubte podem dir que Centelles en va ser partícip i pionera. Va ser un grup de joves a l’entorn del Centre parroquial i de la mà de Josep Esteve, Jaume Rodri i Joan Anguera; i, en un altre àmbit, també d’Antoni Sanz. Van significar tot un canvi i un revulsiu que a partir d’aquell moment va marcar tota l’activitat cultural, social i política de Centelles.
D’aquí en va néixer el grup de teatre Vermell x 4; també l’organització de recitals de cançó dels principals cantautors que en aquell moment ressorgien en el país, des de Remei Margarit, Enric Barbat, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Guillem d’Efak, Quico Pi de la Serra, Ovidi Montllor, Paco Ibáñez, entre d’altres; també  la creació d’un cine fòrum, xerrades culturals, amb personatges com Joaquim Molas i d’altres.
No cal dir que tot aquell grup va tenir un vincle important en tot el moviment cultural i d’avantguarda que hi havia a Vic i també una estreta relació amb el poeta Miquel Martí Pol.
Aquest moviment centellenc va produir tota una nova manera de pensar i de fer que ha traspassat tots aquests anys i que es va veure palès en la inauguració de l’exposició del diumenge, dia 20 d’octubre, on Joan Anguera en va fer la presentació d’una manera magistral abocant tota la mitologia del món de Sinera de la primera història d’Esther i va compaginar l’explicació i la ubicació dels personatges en el moment concret en què es va crear l’obra, recitant poemes i llegint textos de l’obra de teatre de Salvador Espriu, fet que ens va fer reviure amb emoció tot el que és i ha estat la nostra recent història des dels anys cinquanta del segle passat i que sens cap mena de dubte avui encara en som hereus.

És per això que com a ciutadà que va viure aquell moment em vaig sentir agraït de retrobar-me amb els versos i la dramatúrgia de Salvador Espriu de la mà d’un mestre com en Joan.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, octubre 2013 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094