Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

Caminar per l’entorn

Ja fa 28 anys que a Centelles es fa per la tardor una caminada popular que ens ajuda a conèixer una mica més el nostre entorn.

Cada any s’intenta fer un recorregut diferent que passa per indrets i elements històrics com el castell de Sant Martí, el de Castellcir o de la Popa, el Cerdà... sobrepassant sempre els límits estrictament del municipi, ja que nosaltres tenim un terme relativament petit però com que les persones a l’hora de caminar no entenem de límits administratius és bo que tinguem un coneixement el màxim acurat de tots els indrets que ens envolten, tant pel seu valor paisatgístic com pel cultural o el natural.
 
Això ens ajuda a conèixer la flora i la fauna o sigui que ens trobem amb pins, roures, alzines, faigs,  boixos o amb altres tipus d’arbres i arbustos; també veiem com en els camps ja s’han recollit les collites de l’estiu i es comencen a preparar per sembrar. Però també podem conèixer totes les masies i elements arquitectònics de la zona i, com no pot ser d’altra manera, el canvi de la urbanització de moltes parts del territori; com poden ser les edificacions a la zona del turó del Puigsagordi i com en moltes finques amb el pas del temps es van canviant els usos i les activitats econòmiques.

Anys enrere tot estava sembrat, els marges estaven nets, els vorals dels camps estaven endreçats i hi havien recs per conduir l’aigua. Ara els camps també estan sembrats, però els marges no es netegen i tampoc es condueix l’aigua, i això fa que el bosc vagi envaint moltes zones que abans es conreaven. Tots aquests canvis ens fan adornar que la industrialització del camp i de la ramaderia ens fa deixar de banda el tenir cura de l’entorn i allò que ja no és rendible s’abandona.

Tot això ho podem veure si fem aquestes caminades o excursions a l’entorn del municipi i així valorar molt més el nostre àmbit natural que és el poble, ja que tal com està organitzada la vida avui dia si no fas aquest tipus d’exercici de passejar-te i contemplar l’entorn pots viure absolutament en un àmbit urbà, i poca diferència hi ha en viure aquí o en una ciutat mitjana o en una gran ciutat, ja que els hàbits de menjar, desplaçar-te i treballar són exactament els mateixos en un lloc o en un altre.

És per això que és tant important crear-te l’obligació de viure harmònicament amb l’entorn perquè així participes de la vida que es produeix i que es va transformant a Centelles i tot el seu territori. Així ho entenem molt centellencs i centellenques que caminem tirades curtes -com pot ser anar fins a l’Ajuda- o que pugem al turó de les Onze hores i que passegem per tots aquests indrets o per qualsevol d’altres per gaudir d’allò que tenim a prop i que és d’una gran vellesa natural i paisatgística.

Poder viure amb aquesta qualitat de vida té un valor incalculable; pujar dalt del Puigsagordi o qualsevol lloc de la Costa a peu i contemplar el municipi des de l’alçada és d’un valor incalculable, com també ho és passejar-te per l’espai fluvial del Congost, anar al pla de la Garga on podem veure tot el pla de la Calma, Tagamanent i el pas del Congost. Per tot això té sentit que organitzem aquestes caminades i que ens esforcem en mantenir els nostres camins i indrets el màxim de nets i endreçats perquè tots en puguem gaudir.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, setembre 2011 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094