Ajuntament de Centelles

L'ALCALDE PARLA

120 anys de la Societat coral la Violeta

Enguany celebrem els 120 anys de la Societat coral la Violeta, entitat que de lluny és la més antiga del nostre poble i durant tots aquests anys ha desenvolupat  activitats culturals considerables emmarcades en la seva essència que és el cant coral i l’apropament de la música a les classes populars del municipi.

Òbviament en aquestes dotze dècades les circumstàncies econòmiques, polítiques i culturals han canviat moltíssim i allò per la qual es va crear s’ha anat adequant a les necessitats de cada moment amb la finalitat de ser útil per a la societat. Al llarg d’aquest període han passat per les seves seccions molts centellencs i centellenques, especialment pel cant coral i també per altres seccions de nova creació com la petanca.

Durant uns anys, el fet d’estar involucrat a la Societat volia dir no solament aprendre a cantar i a participar en activitats de grups, sinó que a més significava tenir convivències amb altres corals de Catalunya i de fora. Inicialment les trobades es feien amb grups dels cors de Clavé d’homes que hi havia en molts indrets del país. Més endavant es va convertir en una coral mixta i es va adaptar a la realitat del moment, cosa que la va fer ser molt més oberta i participar en activitats tant a l’Estat espanyol com en d’altres països europeus.

Aquesta trajectòria ha significat un pòsit cultural important per a molts centellencs i centellenques i ha fet possible que amb aquests intercanvis també s’hagin enriquit socialment amb la coneixença d’altres persones, indrets, cultures i realitats amb l’element comú del cant.

En aquests moments l’entitat està formada per tres corals Els Petits cantaires, La Violeta i el cor Cantus Firmus. Cada una d’elles dóna cobertura a diferents realitats musicals amb un munt d’activitats com les ja tradicionals cantades la nit de Nadal, les trobades de corals que es fan any rere any o les caramelles del dia de Pasqua que són una mostra de la seva vitalitat. Un altre element important és la seva seu social -és l’única entitat del poble que té la seu de propietat- que ha cobert i cobreix diversos buits d’infraestructures del municipi durant molts anys.
 
En aquest moment la Societat disposa de tres espais: una sala polivalent al segons pis que serveix per assajos, conferències, trobades gastronòmiques...; al primer pis hi ha el bar que sempre ha tingut la mateixa funció de bar social i el soterrani que abans havia estat El Coro -una sala de ball molt freqüentada pel jovent de tota la contrada fins els anys 70- i que ara es fa servir per a petits concerts i exposicions.

És d’agrair que durant 120 anys hi hagi hagut persones amb voluntat de mantenir viva una societat com aquesta de caire purament popular i que amb l’esforç de tota la gent al llarg dels anys i encara en aquest moment segueix essent útil per a la societat civil centellenca.

Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, setembre 2012 

Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094