Ajuntament de Centelles

NOTICIA

Xerrada de Miquel Mirambell sobre els 100 anys de l’intent de demolició del Portal

Amb el títol 100 anys de l’intent d’enderroc del Portal de Centelles es va convocar una xerrada a càrrec del centellenc, doctor en Història de l’Art, Miquel Mirambell Abancó. La xerrada es va fer el divendres 30 de Juny, a la sala de plens de sobre el Portal una estància feta quan es va salvar el portal de la destrucció dels veïns que volien enderrocar-lo. L’alcalde, Miquel Arisa va presentar l’acte agraint a tothom la seva col·laboració.


El Portal s’havia intentat enderrocar uns anys abans, març de 1910, sense èxit. l’Ajuntament d’aleshores havia aprovat una ordre de demolició. Però a l’estiu de l’any 1917, una part de la població de Centelles es va dedicar a treure pedra a pedra del Portal, l’única entrada que quedava al poble del recinte emmurallat. Al·legant la incomoditat d’haver de compartir el trànsit rodat i els vianants, aleshores la carretera de Sant Feliu passava pel mig del poble. Havien destrossat bona part de la torre del Portal quan es va produir la reacció de les autoritats, seguida d’una campanya de premsa a La Publicidad, El Correo Catalán, la revista Vell i Nou; també hi va haver l’actuació d’alguns estiuejants i d’algunes persones de Centelles i entre tots es va poder evitar la seva destrucció.

Jeroni Martorell i Terrats (1876-1951), arquitecte director del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Mancomunitat de Catalunya va fer l’apuntalament, va redactar el projecte de Restauració i va dirigir les obres de reconstrucció a partir de 1919.

10 anys després, el 31 de desembre de 1927, es va fer la inauguració oficial del nou edifici, on es van modificar diverses estàncies, es van fer els merlets que té avui dia, treient un sostre sobreposat. Es va fer la sala de plens al primer pis, es van obrir els dos portals laterals pels vianants i es va adquirir l’immoble del costat dret, mirat des del Passeig, per fer-hi l’accés a la torre (com anomenaven ells el Portal) i l’Ajuntament de Centelles, on està encara ubicat.

En motiu de la xerrada i dels 100 anys dels fets s’ha editat un llibret explicatiu, dins la col·lecció municipal ‘Coneguem Centelles’, de com va anar la història, amb fotografies retrospectives dels fets amb el títol “el vi nou en fustes velles es fa millor”, fent referència al que deia Martorell “la vida moderna dins de parets antigues sembla excel·lir, té un lligam més fort amb l’esperit nacional i és ensems una bona obra, conservar tot el que es pugui del patrimoni artístic de Catalunya, després de molts i molts anys d’abandó”. La portada l’ha fet Josep Musach.

Dilluns, 3 de juliol de 2017

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094