Ajuntament de Centelles

TURISME

AgendaAGENDA I EXPOSICIONS

Via Ferrada

Via FerradaEl turó del Puigsagordi (972 m), situat en els termes municipals de Centelles i Balenyà, s’alça a ponent de la capçalera del riu Congost. És format per materials de l’eocè disposats quasi horinzontalment on apareixen sucessius relleixos calcaris rics en fòssils marins.

La via ferrada de les Baumes Corcades s’enfila fins al cim del turó de Puigsagordi per les feixes de pedra més verticals, enmig d’un paisatge superb i canviant segons l’orientació que va prenent el camí.

En l’ascens gaudireu de la vista de tota la plana de Vic, resguardada pel castell de Tona. Si mireu cap el nord hi veureu els Pirineus Orientals, les Guilleries i el Collsacabra; a davant del turó, el massís del Montseny i el castell de Tagamanent; i al sud, els cingles de Bertí.

Via FerradaLa via s’inicia després de la casa de colònies de Banyeres.

Heu de seguir una pista que trobareu a l’esquerra, direcció sud: unes marques grogues us indicaran el camí. A la dreta veureu un inhòspit cercle de xiprers anomenat el Cercle de les bruixes.

Més endavant el camí gira a la dreta i hi trobareu el Queixal corcat,una pedra curiosa plena de forats.

Heu de continuar fins al peu del Quicarell on trobareu les primeres instal·lacions. Aquest primer tram, un dels més verticals, us portarà fins a una esplanada que és un autèntic mirador. Després de superar aquest tram féu un tros de camí fins que vegeu una franja de roca amb unes balmes plenes de forats.

Aquesta franja de roca dóna nom a la ferrada, la via ferrada de les Baumes Corcades. A pocs metres trobareu un rètol que indica el pont nepalí, el més llarg d’Europa en aquesta modalitat, d’aquí podreu optar per pujar per una variant difícil fins el pont o continuar avançant de dret per un tram fàcil, fins on trobareu el llibre de registre, punt on s’uneixen les dues variants.

Via Ferrada

Continueu per la franja de roca balmada, fins un altre rètol on podreu: pujar i sortir directament al pla de Riucerdà; o baixar uns metres per seguir per una franja de roca, on passareu per una gran balma, fins a un dels acons mes emblemàtics de Centelles, la Tosquera; en aquest punt podreu optar per anar a la dreta per l’esperó de la Tosquera, tram de molta dificultat i atlètic o a l’esquerra per un tram fàcil. Per un o per l’altre sortireu al pla de Riucerdà i un tros de camí que travessa la pista asfaltada us conduirà al tram més difícil de la via. Una escala suspesa al buit us ajudarà a superar un sostre i uns desploms us portaràn a un altre tram de camí on gràcies a una curta instal·lació assolireu el cim del turó, per sota de la senyera.

Pel descens, cal que seguiu les marques grogues fins arribar a la carretera. Pel retorn a l'aparcament seguiu la carretera.

* Bauma reflecteix la pronunciació en aquestes contrades de la paraula balma. La utilització de les balmes com a corral per al bestiar o com habitatge ha fet que moltes rebin el nom d’algun personatge que hi va viure. A la Costa de Centelles hi trobem la Bauma d’en Roma.

Material indispensable i obligatori

Arnès, baga d’ancoratge equipada amb un dissipador d’energia, mosquetons de seguretat, casc i calçat adequat.

Utilització de les instal·lacions

Via Ferrada
- Avanceu sistemàticament i mantinqueu en tot moment un dels mosquetons passat pel cable.

- No assegureu més d’una persona en cada tram de cable.

- Respecteu la flora i la fauna.

- Sigueu respectuosos amb el medi: No tireu deixalles; deixeu l’entorn net.


ATENCIÓ: Aquest itinerari requereix una forma fisica adequada i uns coneixements minims tant del medi com de les tècniques de progressió. La responsabilitat recau en cadascú.

Si observeu cap desperfecte en l’equipament truqueu al telèfon: 938 810 375

Desnivell 330 m
Alçada cim 972 m
Recorregut equipat 800 m
Recorregut total 3.9500 m
Horari via 2 a 3 h
Descens 45 min
Orientació E - SE- O
Dificultat D
M-D a els trams del Pont l’Espero i de l’Escala
F- tram de la Tosquera

Col·laboració

- Ajuntament de Centelles
- Ajuntament de Balenyà
- Centre Excursionista de centelles
- Consorci de Turisme Portes del Montseny
- Diputació de Barcelona

Informació

Club Centre Excursionista de Centelles
Tel. 637 440 708
http://ccecentelles.blogspot.com
E-mail: ccec@centelles.lamalla.net
Ajuntament de Centelles
El PIPA
Tel. 938 812 323
Email: centelles@diba.es 

 

PER EMERGÈNCIES TRUCAR AL 112

Projecte i execució: Josep M. Parareda i M. Rosa Aregall
Equipament: Club Centre Excursionista Centelles

Destaquem

© Ajuntament de Centelles · C/ Nou, 19 CENTELLES 08540 (Barcelona) Tel. 938 810 375 Fax: 938 812 094