Imprimir Ajuda'ns a millorar Articles de l'alcalde

10è aniversari de la Marató de sang de Centelles

Abril de 2018 - Dóna la teva opinió

Enguany hem celebrat el 10è aniversari de la Marató de sang que fem anualment a Centelles. Aquest esdeveniment serveix perquè totes les entitats culturals i de lleure del municipi es concentrin al lloc de trobada de l’acapte de sang i muntin tot un seguit d’activitats al seu voltant, proporcionant un aire lúdic i de participació ciutadana de suport al fet de donar sang.

La Marató es va iniciar el 2006 amb 185 donacions i 60 oferiments, però d’una manera regular el 2010, quan any rere any hi ha hagut continuïtat i, com totes les activitats humanes, ha tingut un punt àlgid el 2015, quan hi van haver més persones donants: un total de 411 més 20 oferiments, la qual cosa vol dir que 431 persones van tenir la ferma voluntat de ser donants.

És evident que aquesta activitat solidària és absolutament efectiva per tal que el banc de sang pugui desenvolupar la seva feina i pugui oferir als diferents hospitals les bosses que li calguin a fi i efecte de poder guarir les persones malaltes que ho necessiten. I això és possible gràcies a un teixit d’associacions de donants de sang que hi ha arreu del país i que a Centelles es concreta en un equip molt compacte que treballa moltíssim per a organitzar tres donacions de sang anuals més la Marató. Segons les dades de què disposen, l’any que hi va haver més donacions va ser el 2014 amb 732.

Però per a fer tot aquest munt d’activitats hi ha al darrere tota una feina d’intendència molt gran: des de posar pancartes i posar la data, a fer recordatoris, posar cartells a diversos indrets del municipi, i en el cas de la Marató, organitzar tot un munt de persones perquè, bé sigui a través de les entitats que participen o bé de manera individual, facin tot tipus d’activitats, des de manualitats, pastissos, cant coral, balls... per tal de mantenir viva l’activitat des de les 9 del matí fins a les 9 del vespre.

És per això que cal agrair a tothom la participació perquè tirar endavant aquests projectes és una tasca col·lectiva. Qualsevol persona pot fer un gest, com el de donar sang i, si no pot, pot fer moltes altres coses per tal d’invitar a totes aquelles que poden fer-ho per tal que ho facin. Perquè no hi ha res més solidari que el fet de donar sang, que no és un acte econòmic sinó de solidaritat. I això és el que hem aconseguit en el nostre país a través d’aquestes iniciatives populars: implicar moltes i moltes persones per a fer i organitzar aquestes maratons o acaptes de sang que fan que sigui possible recaptar-la ja que ens fa falta per tal de donar-la a les persones que a través d’operacions o de transfusions la necessiten.

Si mireu la gràfica podeu veure que l’abril de cada any es fa aquesta Marató i el tant per cent de persones que hi participen donant sang, però perquè això sigui possible hi ha un nombre semblant de persones que treballen per tal de tirar-ho endavant.

Un fort agraïment a tothom perquè una acció solidària esdevé una acció de convivència i de solidaritat entre les persones.


Miquel Arisa Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, 18 d'abril de 2018Índex d'articles