Imprimir Ajuda'ns a millorar Articles de l'alcalde

El centenari del naixement d’Antoni Pagès Codina

Setembre de 2018 - Dóna la teva opinió

El 21 de gener d’enguany va ser el centenari del naixement d’Antoni Pagès i Codina, en Tonet Muixo -com se’l coneixia-, que va viure 89 anys. Va ser una persona estretament vinculada al nostre municipi i amb plena dedicació als seus fills, Manel i Joan, i a la seva esposa, Pietat, però això no li va impedir que es dediqués a múltiples activitats, tant en el si d’entitats del municipi com del món de la música, la qual era la seva passió.

En Tonet va aprendre les primeres notes musicals a través del seu pare, Manel Pagès i Muntanyà. Als set anys va entrar a formar part de l’escolania municipal dirigida per Jacint Anglada, organista de l’Església Parroquial Santa Coloma, i ell va ser qui li va donar les primeres pautes de solfeig i teoria musical.

Va treballar durant molts anys en una empresa de la pell del poble, la Viuda de Vicente Batlle, però també va dedicar molts esforços i hores a la Cobla Orquestra Centellenca, en la qual intervingué a la seva fundació el 1957 i fins a la seva dissolució el 1970 hi va estar estretament vinculat. Aquesta cobla orquestra amenitzava tant sessions de ball com audicions de sardanes, fruit, com tantes altres, d’aquest tipus de grups musicals de l’època en què va exercir.

Un cop acabada la seva vida a la cobla orquestra del municipi va entrar a formar part com a primer tible de la Cobla Lluïsos de Taradell. Però paral•lelament a tot això va estar vinculat a la Societat Coral La Violeta, a la coral d’homes de la qual inicialment, des de 1951, en va ser director Joan Mirambell Mas, quan es va reprendre tot el llegat històric dels cors de Clavé del nostre municipi, i al cap d’uns anys Antoni Pagès i Codina en va assumir la direcció. Però des de l’inici n’havia estat un dels impulsors de la restitució de l’entitat, juntament amb altres centellencs com Salvador Vila Creus de can Boscàs, o Gabriel Canas Xapelli, entre d’altres, participant d’una manera activa a les trobades de cantaires dels cors de Clavé que es feien arreu de Catalunya, així com a les caramelles de Pasqua entre moltes altres activitats. També va fundar un cor infantil que va dirigir el seu fill Manel.

Durant molts anys va ser un dels puntals de l’Agrupació Sardanista Centelles i, juntament amb la seva esposa Pietat Espuña Plana i Carme Ramos Rubio, va fer una intensa activitat d’audicions de sardanes i buscar la col•laboració econòmica de persones associades d’aquesta entitat i d’altres entitats del municipi, la qual cosa va contribuir d’una manera decisiva a mantenir la flama de la sardana.

Però una de les seves vessants importants també va ser la de compositor de sardanes. Se n’hi coneixen trenta-quatre i en la seva temàtica totes elles denoten aquesta vinculació familiar, al municipi i a la música de cobla. Les dues primeres que va compondre van ser una dedicada al seu fill, Manel i l’altra a la seva dona, Pietat.

A Centelles, el 1977, va sorgir la idea i la necessitat de crear un grup per a amenitzar la cercavila dels gegants, i així diferents músics, alguns d’ells vinculats a l’antiga Cobla Orquestra Centellenca, van formar el grup Baliga Balaga. La seva primera actuació va ser a la revetlla d’aquell any i des de llavors el grup s’ha mantingut com un referent a totes les mostres locals com poden ser el carnaval, la cavalcada de Reis o la Despertada de la Festa Major; i ell en va ser un dels impulsors.

Una de les seves altres vessants importants va ser el seu compromís ètic de la vida; va ser persona vinculada inicialment, abans del 36, a les Joventuts socialistes, grup que més endavant esdevingué un dels embrions de la formació del PSUC i després, ja en la transició, va formar part d’una candidatura d’esquerres en la qual va sortir escollit regidor.

Sempre va mantenir una actitud cívica i democràtica de la vida i per aquest fet va treballar incansablement amb aquestes associacions que s’anaven creant al municipi i en les quals ell sempre en va ser un referent.

És per tot això que al mes de setembre, que fa anys que va morir, i coincidint amb el centenari del seu naixement, és absolutament de justícia reviure l’actitud i l’activitat d’aquesta persona polifacètica ara que ha fet cent anys del seu naixement i que gràcies a persones com ell es fan les societats més justes i amb un sentit crític i ètic davant la vida i davant les circumstàncies històriques que ens han tocat viure. I és per això que té sentit que en fem un just recordatori, perquè en un moment complex com el nostre, persones com ell ens han orientat i ajudat a participar a les activitats cíviques, culturals i polítiques locals per a mantenir viva la flama i l’actitud esquerrana de la nostra societat.


Miquel Arisa i Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, 12 de setembre de 2018Índex d'articles