Imprimir Ajuda'ns a millorar Articles de l'alcalde

Espai Cerdà

Novembre de 2018 - Dóna la teva opinió

Des de fa uns deu anys estem treballant molt intensament sobre la figura d’Ildefons Cerdà. En una època inicial, Fabian Estapé i Salvador Tarragó, entre molts d’altres, reivindicaven allò que va fer i tot el seu passat personal i històric, i nosaltres vàrem reprendre tota aquesta tasca de recerca i d’arxiu de tota la documentació que fes referència al seu bagatge professional d’enginyer de camins, d’urbanista, de polític i la part més personal.

És a partir d’aquest moment quan ens vam posar en contacte amb membres de la seva família com el seu besnet, Geoff Tweddale, que viu a Canberra (Austràlia) i que juntament amb un seu oncle estaven fent la recerca de tota l’extensa família i s’havien repartit tota la documentació del seu besavi. Ell va venir i ens va donar tot un seguit de còpies de documents que tenia l’entorn familiar que conjuntament amb tota la documentació que ens van transmetre Salvador Tarragó i Fabian Estapé van formar part del que en diem Espai Cerdà, un espai on hi ha tota aquesta documentació digitalitzada i posada a l’abast de qualsevol persona.

Va ser quan Anna Chávez, regidora de Cultura, va començar a fer tota aquesta recuperació, vam nomenar fill predilecte a Fabian Estapé per tota la tasca que havia fet, i Albert Mas Vilalta va fer una recopilació de tot allò que venia del seu passat a través de l’Arxiu Parroquial de Centelles (Arxiu episcopal de Vic).

A tota aquesta tasca vam creure que se li havia de donar aquest nom. I amb Anna Chávez, que després va començar a gestionar de manera privada la finca nadiua del mas el Cerdà, conjuntament amb la propietat, vam considerar que allà s’hi havia de fer un espai físic de la seva figura, perquè és a través de l’entorn privilegiat com és el de la finca del Cerdà, el Sunyer, els cingles de Bertí amb el castell de Sant Martí al fons i la plana de Vic observada des d’una punta, que n’hem fet un indret per a reflexionar. Que tot això és el que segurament va fer Ildefons Cerdà a través de les seves parets, de les anècdotes, de les jugades i passejades per l’entorn del lloc on va néixer i créixer que va anar composant tot el pòsit personal, cultural i científic, que després li va servir per a les seves grans teories.

I ara hem volgut fer una cosa singular, visual però a la vegada reflexiva, com és ajuntar els plafons que expliquen el seu passat professional i intel·lectual en el mateix lloc on va néixer, amb una retrospectiva feta per un artista de la vàlua de David Casals que ha decorat els espais de la masia i els ha interpretat d’acord amb la seva manera d’entendre l’obra i el personatge. I així n’hem creat un espai que inaugurarem el diumenge 2 de desembre on tots els indrets de la masia estan reflectits per muntatges pictòrics i artístics que donen una llum i una manera diferent d’entendre la figura d’Ildefons Cerdà, des de les teòriques mirades cap al paisatge, des de la perspectiva de murals que reprodueixen tota aquesta geografia que hem explicat, des de tots i cadascun dels racons de la masia s’hi van conformant petits detalls que es plasmen en quadres que interpreten la manera de ser i de fer d’aquest gran geni de l’enginyeria i a la vegada de l’urbanisme.

Quan hi entrem ja trobem al fons un dibuix d’Ildefons Cerdà, acompanyat d’una instal·lació de troncs pintats, amb la qual ja ens prefiguren on entrem: a la teranyina d’aquest gran urbanista. I si pugem cap al primer pis hi ha tot un seguit de paisatges i d’instal·lacions que donen un color i una vistositat a tot aquest projecte que és l’Espai Cerdà.

Penso que tots plegats hem aconseguit fer una de les millors obres artístiques que s’hagin fet mai a l’entorn de la figura d’Ildefons Cerdà i Sunyer i precisament l’hem fet a la casa on va néixer, la qual invita encara avui a fer un passeig cap al Cerdà i anar esbrinant tot allò artístic que hi ha a dins la casa i que evoca tot el que hi ha i a tots els paisatges naturals que conformen l’entorn de la masia.

És per tot això que s’ha d’agrair que quan tots plegats ens fem nostre un projecte, hi entrem a dins i ens l’acabem estimant en surt una obra mestra, que és el que s’ha fet a la casa del Cerdà.


Miquel Arisa i Coma
Alcalde de Centelles

Centelles, novembre de 2018Índex d'articles