Centelles Famílies
Cinema Cicle Gaudí
Presentació estudi turístic Ildefons Cerdà
Fira de la ratafia
Concert solidari
Mobile Week a Centelles
Miniconcerts de primavera
Agenda Biblioteca
Exposició Interaccions
Exposició dibuixos Cau de Bruixes
Protocol seguretat oficines municipals
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Accions d'adhesió de l'ajuntament de Centelles a la campanya #BaltasardeVeritat

28/12/2018

Accions d'adhesió de l'ajuntament de Centelles a la campanya #BaltasardeVeritat

Centelles l’any passat ja va iniciar un treball de debat de si el Rei negre havia de ser pintat o no. Aquest debat es va estendre a persones negres del municipi i als membres de la comissió per tal de debatre sobre el model de cavalcada. Enguany s’ha decidit mantenir el model establert els últims anys que es basa en que s’arriba a ser Rei després d’haver estat més de quinze anys de patge i haver passat per tots els nivells: des de patge a peu, patge a carrossa, patge reial fins arribar a ser Rei. És un model recent, ja que abans no era així, que ha permès que persones independentment del sexe o d’elements físics o psíquics acabessin essent reis si portaven un arrelament a la comissió.

Aquest any s’ha intentat a través de diferents persones que pogués sortir un grup de persones negres que volgués formar part a la cavalcada, ja que l’objectiu no ha de ser només que Baltasar sigui de veritat sinó que tota la comitiva del patge no estiguin pintats, i per aquest motiu es recorda que totes les persones majors de 16 anys residents a Centelles es poden apuntar a l’Ajuntament o al punt jove el Pipa per a formar part de la Cavalcada. L’Ajuntament, sensibilitzats amb el tema del racisme com ho demostra el treball transversal que es fa des de diferents àrees però especialment des de Benestar Social i des de Cooperació agafa els compromisos de:

1- El mes de març de 2019 fer sessions de debat i formació en interculturalitat i gènere adreçades a personal del consistori, membres de la comissió de Reis i professionals del sector educatiu i jornades obertes al conjunt de la ciutadania per a treballar i sensibilitzar sobre la problemàtica del racisme i la convivència.

2- Buscar persones residents a Centelles que vulguin participar a la comitiva reial i permetin solucionar la problemàtica d’haver de pintar el Rei i que aquesta sigui total implicant-se en la comissió els dies previs a la cavalcada i garantint no només un acte simbòlic sinó que la cavalcada reflecteixi la diversitat cultural i social que vivim actualment.

3- Animar persones d’altres col·lectius que actualment no estan implicades a la cavalcada, a participar-hi i que per tant l’element de participació també transmeti els valors de convivència i de treball d’elements tan preocupants com el del racisme.

4- Estendre el treball contra el racisme a altres àrees de l’Ajuntament i a tots els serveis d’atenció a la ciutadania.

Des de l’Ajuntament ens reafirmem com un municipi sensible amb totes les realitats socials i especialment compromesos amb les minories discriminades per raó ètnica, de gènere, d'orientació sexual, de religió, d'edat, de salut, d'estament social o qualsevol altra. Reconeixem que encara ens queda molt per fer i per tant trobem molt encertada la campanya Baltasar de veritat, i precisament perquè entenem que no ha de ser un acte simbòlic sinó de compromís real amb totes les realitats del municipi, des de l’Ajuntament i la comissió i fruit de reunions tingudes amb col·lectius de nouvinguts assumim els compromisos previs com una manera de treballar perquè garanteixin que a Centelles Baltasar sigui de veritat.