Festa Major
Piscina estiu
Exposició Premi Centelles
Teatre Terra baixa
C El musical
Protocol seguretat oficines municipals
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Xerrada sobre “El futur de l’energia verda”

15/02/2022

Xerrada sobre “El futur de l’energia verda”

El futur de l’energia verda va ser el títol de la xerrada organitzada per l'Electra Centelles que es va fer a les 7 de la tarda dilluns 14 de febrer a la sala d'exposicions Niu del Palau (plaça Major). Acte que va comptar amb tot l'aforament possible. La presentació va anar a càrrec de: Josep Paré Aregall, alcalde i president de l'Electra Centelles i Margarita Feliu, consellera comarcal de transició energètica.

Va comptar amb la intervenció de: Miquel Arisa Coma, ex-alcalde de Centelles (1995-2019) i Jordi Serra, enginyer elèctric municipal.

Paré va anunciar que l'escola Ildefons Cerdà "tindrà el 100% d'autoconsum gràcies a les plaques solars". També va dir que han posat al llarg dels anys plaques a la piscina nova, escola d'adults i pavelló poliesportiu. La idea és buscar "reducció del consum i avançar cap a una energia sostenible".

Per Feliu cal que entre tots vetllem "tal com ha de ser la transició energètica", va destacar la singularitat de l'Electra. Va explicar que Osona "és comarca capdavantera en la reducció d'emissions contaminants i que en 7 anys podem fer que es redueixi el 40%". Va recordar que a Osona hi ha 50 camps solars (teulades, polígons, autoconsum...).

Arisa va dir "l'Electra farà 100 anys el 2026 i si ha aguantat fins aquí és perquè els treballadors se l'han feta seva". "A l'estat hi havia 3000 petites empreses l'any 1950 ara 321 el que demostra la gran absorció que fan les grans empreses". Tot ha canviat molt, ja que "fins al 2000 teníem clar que es comprava i que es venia. HI havia beneficis dedicats a la mateixa empresa. Tenim una de les millors distribucions del país". La Fibra òptica que ha muntat l’Electra dona un servei afegit a la població per les facilitats que dona. Per Arisa "pagar a 400 € el megawatt és molt fort, ja que nosaltres el compràvem a 40 €, aquest preu ha fet que l'Electra hagués de gastar romanent per ajudar a pagar menys als clients, però no es pot aguantar i cada mes cal posar el preu en funció del que ens costa". Va explicar que tenir l'Electra "és fonamental pel municipi, per exemple l'enllumenat públic no ens consta un euro i cal tenir aquesta empresa si no volem empobrir-nos". Va demanar a tothom que s'impliqui en tenir l'Electra "i no caure en temptacions de companyies que són perjudicial per a l'empresa municipal".

Serra va detallar com està el tema de subvencions per energia verda a la Unió Europea, "per exemple hi ha partides per renovació de calderes", va convidar a la gent que si té dubtes vagi a l'Ajuntament a demanar aclariments. Per ell "tenim 3 punts de càrrega gratis per a cotxes elèctrics i hem de pensar a anar canviant energies contaminants per aquestes de netes". També va recordar que a tot arreu on es pot es posen llums leds "de menys consum i contaminació".

Es va obrir un torn de paraules entre el públic on es van demanar aclariments i resoldre els dubtes que s'havien plantejat.

Paré, que va cloure l'acte agraint a tothom la seva aportació, va anunciar que s’anirien fent xerrades com aquesta, va insistir en el fet que la gent aprofiti els fons individuals d'ajuts i que a l'Ajuntament es donarà informació. Va dir "el parc solar del polígon tindrà 1 megawatt, que serà una aportació important a l'energia sostenible del nostre municipi".