Fira de la tòfona
Cinema
Campionat petanca
Centelles Famílies
Porta pessebre a la Costa
Mostra artistes locals
Agenda Biblioteca
Coruscant
Exposició Centsolidàries en línia
Protocol seguretat oficines municipals
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Residu 0 als menjadors escolars

23/11/2022

Residu 0 als menjadors escolars

Centelles inicia en la Setmana de la Prevenció de Residus 2022 el projecte Residu 0 als menjadors escolars, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona a través de l'Àrea d'Acció Climàtica i la participació directa dels centres educatius del poble. El projecte consisteix en la instal·lació de compostadors giratoris on es tractaran els residus orgànics procedents de la cuina i el menjador de les escoles. Com a material estructurant, s'utilitzaran les fulles seques dels arbres dels patis de les mateixes escoles i el compost resultant s'utilitzarà en els horts escolars i parterres, per tal de tancar el cercle d'autogestió dels residus.

Els compostadors giratoris tenen l'avantatge que facilita el volteig de la matèria orgànica evitant que es podreixi. D'aquesta manera els microorganismes encarregats de la descomposició són molt eficients i el procés de compostatge s'accelera, a més d'evitar males olors. Com a prova del bon funcionament, la temperatura a l'interior ja supera els 50º C com a conseqüència de la intensa activitat biològica. Al estar instal·lats sobre un suport, no hi ha risc que hi entrin rosegadors o que atragui a gats de carrer. 

Els encarregats del funcionament és l'alumnat que es queda a dinar a les escoles, amb l'acompanyament de les monitores de menjador de cada centre. Els nens i nenes s'organitzen per portar les restes de cuina al compostador, afegir fulles seques que van recollint del pati i fer-lo girar. Les escoles disposaran d'un recurs més en educació per a la sostenibilitat que podran treballar amb tot l'alumnat a través dels seus projectes pedagògics. Per donar a conèixer el funcionament dels compostadors a les famílies, s'han organitzat jornades de portes obertes a cada centre on també s'explicarà la contribució del projecte en la millora del medi ambient i la mitigació del canvi climàtic.