Fira Ratafia
Centelles Famílies
Festa de la solidaritat
Documental M
Cinema
Botiga al carrer
Exposició Ersilia
Escola arts
Guia activitats joves
Piscina Estiu
Aplec Sardana
Concert Sardana
Teatre solidari
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Inici dels treballs de restauració fluvial dels torrents de la Cira i la Xambona

09/03/2023

Inici dels treballs de restauració fluvial dels torrents de la Cira i la Xambona

Divendres 10 de març s'inicien els treballs de prevenció d'inundacions i millora de la vegetació de ribera dels torrents de la Cira i la Xambona, als trams entre la via del tren i el riu Congost. En una primera fase, s'eliminaran els pollancres del torrent de la Cira situats entre els dos edificis de l'escola Xoriguer. Aquests pollancres són al·lòctons, presenten un elevat risc de caiguda a la llera i al pati de l'escola i produeixen el molest borrissol blanc que va a parar a l'escola portat pel vent. Per completar la restauració, es plantaran espècies d'arbres i arbusts autòctons per afavorir la biodiversitat de l'espai. Durant dues setmanes no es podrà utilitzar l'aparcament de terra del Xoriguer per facilitar les tasques.

En una segona fase, que s'iniciarà a finals d'agost per no interferir en la nidificació dels ocells, es retiraran els pollancres i les acàcies, també al·lòctones, de la resta de trams, que també s'aniran repoblant d'espècies vegetals pròpies de la nostra regió. D'aquesta manera es reduirà el risc d'inundacions davant de crescudes per tempestes sobtades i s'afavorirà la capacitat natural de la vegetació de ribera de frenar la força de l'aigua. Aquestes accions s'emmarquen en les actuacions de resiliència enfront del canvi climàtic.

El projecte es finança mitjançant uns ajuts de l'Agència Catalana de l'Aigua i del Consorci Besòs Tordera i l'aportació de l'Ajuntament de Centelles. Compta amb la col·laboració de l'empresa Estabanell i Pahisa que ha cedit l'ús dels terrenys durant les tasques de tala.