Presentació seu Electradistribució
Centelles Famílies
8M 2024
Teatre, música i dansa
Portes obertes
Concert de primavera
Centelles Famílies
Exposició Glòria Giménez
Agenda Biblioteca
Il trovatore
Oller i Guerra
Cinema
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Una seixantena de persones, a les xerrades de Medi Ambient i Rehabilitació

27/03/2023

Una seixantena de persones, a les xerrades de Medi Ambient i Rehabilitació

En una primera part, les xerrades van centrar-se en els ajuts a la Rehabilitació del Programa Barris i Next Generation. Després d’una contextualització per part de l’arquitecte Pere Juanola, que va enumerar els elements de l’edifici que poden necessitar rehabilitació, Eva Bonet Forero, arquitecta tècnica i coordinadora de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya, va fer una simulació de diferents rehabilitacions d’edificis en els quals calculava el cost de l’actuació, la subvenció i les deduccions fiscals que es donarien. Com a conclusió d’aquesta primera part es va ressaltar que els ajuts Next Generation i Programa Barris beneficien especialment els edificis plurifamiliars i, encara més, els anteriors al 1981 (any en què va haver-hi la primera normativa de construcció que contemplava la instal·lació d’aïllaments). També es va posar en valor el notable retorn de la inversió que suposen els beneficis fiscals, la possibilitat d’acollir-se al finançament per tal d’aprofitar l’oportunitat dels ajuts i, finalment, la importància de fer un estudi previ amb personal qualificat per a avaluar les mesures necessàries a l’hora de fer la rehabilitació perquè impliquin la reducció de consum i de demanda d’energia necessaris.

En una segona part de la xerrada, Josep Verdaguer i Xavi Planas van presentar el projecte de Comunitats Energètiques a Centelles, una proposta de generació d’energia verda compartida. Inicialment podran participar-hi fins a dues-centes persones abonades a l’Electra i podran sol·licitar-ho telemàticament. Es preveu que aquesta proposta sigui l’inici i que posteriorment pugui anar-se ampliant amb altres instal·lacions d’aquestes característiques.

Finalment, Miquel Arisa Coma, alcalde de Centelles de juny de 1995 a juny de 2019,  va posar en valor que projectes com aquest es poden portar a terme a Centelles perquè és un municipi pioner en la generació d’energia, la distribució i la comercialització. Això és gràcies l’empresa municipal que té noranta-set anys de vida i que ha donat tot un pòsit cultural i professional per tal de tirar-ho endavant, així per exemple ja el 1997 va començar a instal·lar plaques fotovoltaiques d’autoconsum a la teulada de l’escola Ildefons Cerdà i posteriorment n’ha instal·lat a la piscina coberta, un equipament que necessita molta energia per a mantenir les instal·lacions d’aigua calenta i serveis de calefacció a tota hora, a la casa de Cultura, i actualment està treballant en la nova instal·lació al polígon de la Gavarra 1.002’08 kW.