Sant Jordi
Oller i Guerra
Ballada sardanes
Cinema
Concert de primavera
Dansa
Exposició 200 anys Vedruna
Exposició Glòria Giménez
Agenda Biblioteca
Portes obertes escola bressol
Lindy hop
Futbol barri
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Xerrada sobre la sequera actual per a commemorar el Dia Mundial de l’Aigua

22/03/2024

Xerrada sobre la sequera actual per a commemorar el Dia Mundial de l’Aigua

La biblioteca La Cooperativa va acollir el dijous 21 de març la xerrada “La sequera i el canvi climàtic a Catalunya: on som i cap on anem?”  a càrrec de Martí Oliveras, meteoròleg de RAC 1, per a commemorar el Dia Mundial de l’Aigua que es celebra el 22 de març.

En el mateix acte es van presentar les dades de consum d’aigua a Centelles.  La regidora de Medi Ambient, Neus Verdaguer Paré, va obrir l’acte explicant que “aigua en tenim però cal estalviar-ne”. Va presentar al tècnic municipal Marc Martin qui va dir que el poble “es nodreix del Ter, sistema Osona Sud en un 82,4 %, i la resta per recursos propis, sense dependre del pantà de Sau, que està en situació d’emergència”. Els recursos propis es treuen dels pous de Can Buenos, Castellar i Vinyoles. El 2023 es va consumir del Ter 407.728 litres i 86.847 dels recursos propis.

El consum del municipi es de 175,4 litres per habitant essent el domèstic 97 litres per habitant i dia. Va xifrar les pèrdues del sistema en un 24,8 % “que està situat per sota del que recomana la Generalitat un 25%. Per Martin “és un problema endèmic de les instal·lacions ja fa uns 15 anys”. Com que l’aigua és un recurs vital se’n fa un ús responsable, va afegir.

Seguidament va intervenir Martí Oliveras, meteoròleg de RAC1 qui va explicar que el pantà de Sau “el 2020 estava ple a i ara pràcticament buit. De fet a les conques internes estem al 15,25%”. Per ell l’Ebre “està millor perquè està més ben nodrit per les pluges del Nord i per la zona dels rius pirinencs que donen al Ebre”. “En general a Catalunya la situació sempre sol ser una sequera de puja i baixa”.

Oliveras va explicar que al clima mediterrani hi ha sequeres sovint  “però la situació és la més greu dels darrers 100 anys”. “Amb la crisis climàtica s’agreuja la situació perquè hi ha períodes més càlids. Aquest 2023 ha estat el més càlid des de 1850”.

Va demanar una transició energètica molt urgent “però soc optimista a Catalunya és fan les coses bé”, va afegir. Des de 1993 dominen els anys càlids “Superem 2º la temperatura mitjana de Catalunya i veig difícil que vingui un any fred”, va dir.

Pel que fa a Osona va dir que “aquí estem més fresquets, però a molts llocs del país predomina les nits tropicals  voltant els 25º”. “Pel Congost puja aire molt contaminat i a Europa el 98% dels ciutadans viu en zones amb aire contaminat. Les partícules en suspensió afecten a 8 de cada 10 persones”. “Penseu que ara ve un món diferent on tots ens hem d’adaptar”. Cal reduir la contaminació i millorar els hàbits de la muntanya i la pagesia”. En acabar la seva intervenció es va obrir un torn de preguntes i debat.