Protocol seguretat oficines municipals
Fira ratafia
Casal Estiu
Estiu Jove
Guia activitats joves
Preinscripcio Escolar
Informació coronavirus
Arxivem la Covid19
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Inici de la vigilància de l’ozó

15/05/2019

Inici de la vigilància de l’ozó

Avui s’inicia la campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric per part del Departament de Territori i Sostenibilitat. A través de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica es mesurarà l’ozó durant les 24 hores i es farà un seguiment per tal d’emetre avisos als municipis, en el cas que se superin uns determinats nivells.

Els episodis d’elevats nivells d’ozó no impliquen un risc greu ni haver de realitzar cap acció immediata però, de manera preventiva, es recomana a les persones amb malalties cardiorespiratòries cròniques i els infants que redueixin l’exercici físic intens, especialment a l’exterior, els dies de forta insolació entre les 13 i les 17 hores del 15 de maig al 15 de setembre. L’Ajuntament disposa d’un protocol d’avisos a la població a través de les xarxes socials, avisos directes als grups de població més vulnerables i facilita informació al web municipal (https://www.centelles.cat/viure/urbanisme-i-medi-ambient/avisos-mediambientals).

L’ozó troposfèric és un contaminant atmosfèric que es forma a partir de gasos procedents principalment de les emissions dels vehicles, en condicions de radiació solar intensa durant un període de temps llarg. Per això hi ha més concentració a l’estiu. No s’ha de confondre amb l’ozó estratosfèric, que ens protegeix de les radiacions de rajos ultraviolats.

Podem contribuir a la prevenció de l’ozó reduint els desplaçaments en vehicle de combustió, ja sigui anant a peu, en bicicleta o utilitzant transports alternatius quan sigui possible o compartint cotxe. Una bona planificació dels desplaçaments que evitin quilòmetres innecessaris o practicar una conducció eficient també ajuda a reduir les emissions de contaminants, a més de significar un estalvi econòmic en combustible.