Protocol seguretat oficines municipals
Informació coronavirus
Preinscripcio Escolar
Arxivem la Covid19
Activitats des del confinament
Telèfons emergències
Contra la violència masclista
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

31 M. Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere

31/03/2020

31 M. Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere

El 31 de març es commemora el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere amb l’objectiu de donar visibilitat les persones trans en tots els àmbits de la vida, sensibilitzar sobre què significa ser transgènere, lluitar contra la seva discriminació i reduir-ne la transfòbia.

L’Ajuntament de Centelles es suma a la commemoració reivindicant la diversitat de gènere, el respecte i la igualtat de drets de les persones trans.

Per tal de conèixer la seva realitat i sensibilitzar-nos-hi, a continuació facilitem un seguit de recursos en línia per a totes les edats perquè pugueu aproximar-vos-hi des de casa en aquests dies d’aïllament.

Pel·lícules, sèries, vídeos...

 • Conversa via instagram live en motiu de la Setmana de la visibilitat transsexual i transgènere. Cada dia a les 7 de la tarda del 30 de març al 3 d’abril. Pots fer aportacions i preguntes.
 • Girl. Pel·lícula dirigida per Lucas Dhont (2018). Basada en fets reals. Explica la història de Nora, una jove nascuda en un cos masculí que té el somni d’esdevenir ballarina.
 • Hugo FTM. És el canal d’un youtuber que ha explicat la seva transició a través de les xarxes.
 • El test de la vida real (2009). Documental sobre la despatologització de les identitats trans.
 • Sense8 (2015). Sèrie que gira entorn a les aventures de vuit persones de diferents llocs del món, entre elles una bloguera americana transexual.
 • Transparent (2014). Sèrie en la qual els membres d'una acomodada família de Los Angeles ha de redescobrir el passat i replantejar-se el seu futur quan el pare, un professor acabat de jubilar, comunica als seus tres fills, ja adults, que es sent dona, que ara es dirà Maura i que vestirà com una dona des d'aquell moment.
 • 1977 (2007). Curt d'animació de Peque Varela, fantàstic per a tractar els estereotips de gènere, l'expressió de gènere i la preferència sexual, en clau d'autoestima i empoderament.
 • 30 minuts (TV3) – Trànsit, menors transsexuals (2016). El documental presenta els casos de cinc menors transsexuals d’entre 6 i 17 anys i d’una noia de 23.


Per a infants:

 • Ara em dic Joana. El Martí i el seu osset Joan juguen cada dia. Però un dia, l’osset està trist. Nen o nena? Només cadascú sap què és i com se sent i, davant d’això, el més important de tot és l’amistat. Una història commovedora, dolça i tendra sobre ser un mateix.
 • Super Lola. Conte coeducatiu protagonitzat per una nena valenta que vol ser una superheroïna.
 • Érase una vez. Vídeo d’animació en què el protagonista, Stan, es transforma segons els desitjos diferenciats d’un nen i d'una nena. És aconsellable veure'l amb una persona adulta per a poder reflexionar sobre els estereotips que hi surten.
 • La peluca de Luca. Luca és un nen sense prejudicis que un dia va a l'escola amb la seva perruca de cabell llarg i serrell recte, i no entén per què es riuen d’ell i li diuen noia. Només les noies poden portar perruca? Per ser noi cal ser el contrari a les noies? Què hi ha de dolent a semblar una noia?


Altres recursos per a informar-se:

 • Intaboo. Un espai de confiança per a joves, on poder parlar de tot allò que els interessa i els mou, sense filtres ni judicis, on plantejar diferents opcions per poder-ne escollir la que més els agradi.
 • Associació LGTB Talcomsom. Associació de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Transgèneres i bisexuals del Berguedà, Garrotxa, Moianès, Osona i Ripollès.
 • Recursos i serveis de la Generalitat de Catalunya per a persones trans.