Protocol seguretat oficines municipals
Caminada popular
Botiga online
Canvi energia
Cinema Gaudí
Mercat del Trasto
Exposicio Jordi Sarrate
Teatre familiar
Agenda Biblioteca
Fira de la Tòfona
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Detectada i eliminada una colònia d'abella gegant de la resina

28/08/2020

Detectada i eliminada una colònia d'abella gegant de la resina

Aquesta setmana es va detectar i eliminar una colònia d'uns pocs individus de l'abella gegant de la resina (Megachile sculpturalis). Es tracta d'una abella al·lòctona originària de la Xina i el Japó de mida gran, fins a 2,5 cm. Tot i la seva mida gran, és una espècie diferent a la vespa velutina, tan en comportament com en els riscos que comporta. Es va detectar a Catalunya per primer cop el 2018 i s'ha detectat a algunes poblacions del Vallès Oriental, la Garrotxa i el Baix Llobregat. És una espècie inofensiva per a les persones i, fins ara, sembla que no afecti negativament a altres abelles i insectes. Com a espècie forània, sempre és convenient eliminar-la perquè es desconeixen quines podrien ser les conseqüències si s'escampa per arreu. 

L'abella gegant de la resin és una abella solitària o que viu en petites colònies d'un màxim d'uns 20 individus. Cria en petits forats d'arbres, bigues velles o maons. En aquest cas, la colònia es trobava en les bigues velles de la teulada d'una casa del centre del poble. Es va comunicar la troballa als Agents Rurals i s'ha eliminat la colònia per part dels serveis tècnics de l'Ajuntament. 

Segons investigadors de l'UAB, té preferència en pol·linitzar plantes de jardineria originàries de la mateixa zona de l'Àsia afavorint la seva expansió. L'ús de vegetació autòctona en jardins seria una mesura per evitar-ne la proliferació. La seva arribada a Catalunya es probable que fos a través de fustes arribades amb el comerç internacional de fustes tropicals. 

En cas de detectar abelles de mida gran en forats de fustes, podeu comunica-ho a l'Ajuntament per tal de comprovar que no hi hagi altres colònies al poble.