Exposició Ernest Faixedas
Cursa Sahara
Concert Catarres
Exposició Neus Martin
Concert Dan Imhoff
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Ple extraordinari municipal de Centelles del 26 de febrer de 2020

28/02/2020

Ple extraordinari municipal de Centelles del 26 de febrer de 2020

Es va convocar a les 9 del vespre el ple ordinari municipal. El primer punt de l’ordre del dia era per aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió del 22 de gener de 2020 que s’aprova per unanimitat.

El segon punt era per aprovar provisionalment la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (MP40), plaques fotovoltaiques a la Gavarra. L’alcalde, Josep Paré Aregall, va explicar “s’ha fet la provisió inicial i no hi ha hagut al·legacions i ara cal aquesta aprovació per seguir amb el tràmit”. El punt es va aprovar amb el vot a favor de tots els regidors.

El tercer era per aprovar, la cessió de terrenys per les obres ‘’Itinerari de vianants a la carretera1413B entre el carrer Vinaròs de Centelles i el pont del riu Congost a Balenyà. TTMM Centelles i Balenyà”. L’alcalde, Josep Paré Aregall, va explicar que “es tracta de fer la cessió d’uns terrenys urbans que va haver d’expropiar l’Ajuntament ara que les obres estan entrant en la recta final”. Aquest punt s’aprova per unanimitat.

Seguidament, el quart punt era aprovar, el reconeixement públic de les persones de Centelles que van ser deportades a camps de concentració i extermini durant la Segona Guerra Mundial. La regidora de Cultura, Anna Chávez Calm, va agrair la proposta de l’historiador local Josep Rovira Cullell i Jordi Valls i va afegir que “des de Centelles volem fer un pas més perquè el municipi tingui un projecte de memòria històrica amb criteri i rigorositat”. Alfons Giol, regidor del grup ARAJUNTS-AM, va argumentar que “també s’ha de tenir en compte l’agressió als símbols als carrers de Centelles, que no s’han tornat a recol·locar tot i que el Ple ho va acordar, la falta d’un record a l’entrada de les tropes franquistes el 2 de febrer de 1939 ja que això també forma part de la memòria històrica”. Giol expressa que el seu grup hauria volgut un text consensuat per debatre el tema.

La regidora Carme Sayós Motilla, de JxCAT-JUNTS, va felicitar a les persones que van iniciar la proposta i va manifestar que “troba correcta i que sigui àmplia com per poder acollir les víctimes de la guerra civil i el franquisme”. Víctor Barquer Cruz, de  CUP-TSP-AMUNT, va agrair la proposta tot i que va puntualitzar que “haurien de ser ells, amb el grup de treball els qui decidissin tirar-la endavant i que el paper de l’Ajuntament només hauria de ser de suport”. Per a Dolors Calm Morera de Fem Centelles, “actes com aquest grup de treball, de commemoració a les víctimes, formació, difusió i aquest seguit d'activitats de participació social, han de ser un deure de les institucions per així donar a conèixer el que comporta i el que va comportar el feixisme, la repressió, la deportació i l'exili”. La regidora Anna Chávez Calm, del PSC-CP, va expressar que “l’Ajuntament farà les tasques de coordinació i que calen els/les historiadors/ores, però que totes les veus seran benvingudes i el dictamen té, pròpiament, una vessant tècnica i no política, el qual està fet per una historiadora de la casa”. Aquest punt es va aprovar per unanimitat.

El cinquè punt de l’ordre del dia era ratificar el Decret de l’Alcaldia número 16-2020.

» Convocatòria, ordre del dia i vídeo-acta