Imprimir Ajuda'ns a millorar Presentació i història

Centelles és un municipi ubicat a la Catalunya Central , a 52 quilòmetres de Barcelona i a 17 km de Vic. La seva altitud és de 498 m. Està limitada pel Montseny a l'Est, la serra de la Guàrdia amb el Puigsagordi i el Turó de les Onze Hores a l'Oest i Sant Martí, el Pla de la Garga i Tagamanent al Sud.

Es tracta d'un municipi amb més de 1100 anys d'història que es reflecteixen en nombrosos testimonis: Pels voltants del municipi es troben restes de l'antiguitat com la toma de l'Ollic - dolmen funerari - o bé trams de la via romana que anava de Barcelona a Vic i també s'han trobat elements íbers. També tenim empremtes a l'entorn de l'església - amb la sagrera i tots els carrers que l'envolent - al palau dels comtes i al Portal, on en aquest moment hi ha ubicat l'Ajuntament, i també a la casa de pagès de Vinyoles. Tots aquests testimoniatges mostren un sòlid passat que s'ha anat conformant al llarg de tots aquests segles.

Actualment, la població de centelles és dinàmica i la prova més fefaent del dinamisme de centellencs i centellenques s'expressa amb les múltiples entitats culturals, esportives i socials, amb l'activitat cultural i comercial, amb els centres educatius i amb totes les instal·lacions i els equipaments que tenim per oferir una millor qualitat de vida per a tots els ciutadans i ciutadanes.

Centelles en xifres

*Dades de 2021

Superfície del terme municipal: 15,18 km²
Part d’Osona a la qual pertany: Osona Sud-Alt Congost
Densitat (hab/km²): 487,8
Població: 7.595 (3.736 homes i 3.859 dones)

Més estadístiques a Idescat

Història

La primera referència històrica del topònim Centelles apareix l'any 898. Aquest nom va ser adoptat pels senyors del castell de Sant Esteve (Sant Martí) que el segle XIV es van convertir en barons. El poble va néixer al voltant de la sagrera de l'esgésia de Santa Coloma de Pujolric, que posteriorment va passar a anomenar-se Santa Coloma de Vinyoles. El segle XV els barons van traslladar la seva residència del castell a la sagrera i un segle després la baronía esdevingué comtat del Castell de Centelles. El comtat tenia 85 km2 i incloïa els termes actuals de Balenyà, Sant Martí de Centelles i Sant Quirze de Safaja. El segle XVI, el baró Lĺuís I va convertir el nucli en una vila emmurallada que prengué el nom de Santa Coloma de Centelles. El recinte comptava amb tres portals: els de Sant Antoni, el d'Amunt o de Sant Martí i el Nou, l'únic que s'ha conservat.

Entre 1688 i 1690 es va produir la revolta dels Barretines que es va iniciar a Centelles pel malestar que hi havia entre els pagesos per una devastadora plaga de llagostes, el perllongat allotjament de tropes i el pagament de censos. El moviment es va escampar pel territori i els pagesos van arribar a assetjar Barcelona. En la guerra de Successió (1705-1714) Centelles va donar suport a Felip d'Anjou i va ser assaltada per les tropes autriacistes el 28 de febrer de 1714. Per la seva adhesió, Felip V li va concedir el títol de fidelíssima Villa de Centelles, atorgant-li diversos privilegis. Un segle després, les tropes franceses que van ocupar la vida durant la Guerra de la independència (1808-1812) van desvastar part del nucli urbà.

Ja en el segle XX, tot i continuar essent una vila imminentment agrícola, Centelles tenia un considerable desenvolupament comercial i industrial, sobretot en els sectors d'alimentació i tèxtil, i també d'estiuegi per l'impuls que suposava el pas del ferrocarril pel poble. Els anys de tensió viscuts per la duplicitat de subministres d'energia elèctrica es resolgueren amb la municipalització del servei i la fundació de l'Electra Municipal el 1926.

Després de la Guerra Civil, Centelles no va conèixer una època de relativa prosperitat fins a la dècada dels 60. L'augment de la població, tant per la natalitat com per la immigració; l'expansió i la diversificació de la indústria (tèxtil, filatura, embotits, construcció, pells adobades, avicultura ...); l'expansió urbanística i la revifalia de la vida cultura van ser alguns trets d'aquest creixement.

A principis del segle XXI, Centelles va viure importants canvis que es van traduir en una profunda transformació urbanística i un creisement demogràfic que va portar la vila a superar els 6.000 habitants l'any 2002. La inauguració de diversos equipaments i la vitalitat econòmica, industrial i cultral van fer de Centelles una vila preparada per afrontar els reptes del segle XXI.

Darrera actualització: 17 de març de 2022

Coordenades GPS

    41°47'53.6"N 2°13'05.1"E

També et pot interessar

Més informació

AVÍS LEGAL

S’autoritzen les reproduccions privades dels documents amb finalitats personals, docents, d’estudi o recerca i no comercials, citant la seva procedència, respectant la seva autoria i sense fer-ne difusió per cap mitjà.
Per a qualsevol altre ús diferent als especificats cal sol·licitar autorització a l’Ajuntament de Centelles.