La ratafia és una beguda tradicional de les terres catalanes amb més de mil anys d’antiguitat. Reconeguda com Denominació Geogràfica, s’afirma popularment que, degut a que cada llar elabora la seva, existeix una gran multitud de receptes. Aquest licor es prepara a base de nous verdes, aiguardent o alcohol. Es barreja amb varies herbes aromàtiques i medicinals, i segueix un procés de maceració durant un cert temps a “sol i serena”, habitualment quaranta dies. Tradicionalment la ratafia es realitza en els dies pròxims a la festivitat de Sant Joan, que és el moment en el qual les nous estan verdes.
Es coneix que els centellencs han mantingut durant anys la tradició d’elaborar aquest mític licor català, i és aquest un dels principals motius pels quals, l’Ajuntament de Centelles organitza la Fira de la Ratafia des de l’any 2009.
Agafem la recepta més antiga de Centelles de L’avi de can Sopes, Ramon Giol i Ayats, aprox. 1881 i afegim les herbes més típiques de La Costa de Centelles.
« VEURE RECEPTA »
Un espai pensat per els amants de la ratafia i per aquells que encara no l’ha coneixen i que tinguin ganes d’aprendre i alhora endinsar-se en el món que de la ratafia se’n desprèn. Els visitants hi podran trobar tres vessants destacades:
1. La comercial, que inclou l’espai firal, on es trobaran parades de ratafia de diferents productors catalans.
2. La gastronòmica, amb una gran varietat de jornades i xerrades, com ara: taller d’olors per reconèixer les diverses plantes aromàtiques o el taller de com realitzar una ratafia a casa.
3. La lúdica, amb moltes activitats complementàries destinades a tots els públics.
I per últim l’acte amb més rellevància que és el clàssic concurs de ratafia de Centelles. El qual va enfocat a qualsevol persona que vulgui presentar la seva pròpia ratafia casolana elaborada amb mètodes artesanals.
Darrera actualització: 14 de juny de 2024