Imprimir Ajuda'ns a millorar Fira de la Tòfona » 16 i 17 de desembre de 2023
On menjar tòfona a Centelles i com cuinar-la
Demostració de gossos tofonaires
Taller "Perdre la por a cuinar amb tòfona"
Cuinar amb tòfona - Restaurant Via de Centelles
Cuinar amb tòfona - Restaurant Arka (Osona Cuina)
Cuinar amb tòfona - Restaurant Fonda Sala (Osona Cuina)
Cuinar amb tòfona - Restaurant Bareku (Osona Cuina)
Cuinar amb tòfona - Restaurant Ca la Cinta (Osona Cuina)
Cuinar amb tòfona - Restaurant Cal Jutge (Osona Cuina)
Cuinar amb tòfona - Restaurant Gravat (Osona Cuina)
Cuinar amb tòfona - Restaurant Ca l'U (Osona Cuina)
Cuinar amb tòfona - Restaurant Tresona XXI (Osona Cuina)

Amb el fred de la tardor i amb l'entrada del preludi del Nadal, com marca la tradició des de l'any 2008, es celebra el cap de setmana abans de les festivitats nadalenques la Fira de la Tòfona.

Les tòfones neixen de forma silvestre a Centelles i rodalies per les particularitats de latitud, vegetació, alçada, sòl i clima adequats pel creixement d'aquest fong soterrani.

Al nostre territori es cullen majoritàriament dues varietats de tòfona:
- Tuber melanosporum o tòfona d'hivern.
- Tuber aestivium o tòfona d'estiu.

Història

Es té constància que a Osona es collien tòfones des de l'any 1675, data en què s'enviaven des de Vic a la casa del Virrei de Catalunya a Barcelona. Als anys 20 del segle XIX, un veí de Centelles, Joan Soler, que vivia a la Plaça Major de la vila, fou el primer negociant modern de tòfones. La seva activitat va obrir la porta a un negoci lucratiu i , amb l'arribada de la carretera i el ferrocarril, cada vegada més organitzat i d'abast geogràfic més extens, en el qual Centelles va ocupar sempre un lloc central. A finals del segle XIX, el mercat de Centelles marcava el preu de referència de la tòfona a tot l'Estat.

La Fira

L'Ajuntament de Centelles, organitzador de la Fira, garanteix un espai dinàmic i particpatiu, on els visitants podeu :

Aprendre : es realitzaran tallers en directe de cuina nadalenca i amb tòfona, encapálats per xefs de renom, amb l'objectiu que els participants perdin la por a cuinar amb aquest fong.

Tastar : els expositors de la Fira oferiran els seus millors productes, i també hi haurà cates i maridatges conduïts per reconeguts cuiners i productors de tòfona, que emfatitzaran la qualitat dels productes. A més, amb l'inici de la Fira, varis establiments de Centelles oferiran un exquisit menú amb tòfona i amb la millor selecció de productes de la zona. Es tracta de la iniciativa coneguda com a "Menja tòfona a Centelles" que cada any va guanyant més adeptes.

Comprar directament a productors i recol·lectors de tòfona i a altres productors agroalimentaris i artesanals de gran qualitat.

Divertir amb activitats pensades per als grans i diversió per als infants, convertint la Fira en un espai per gaudir amb tota la familia.

Programes de la Fira de la Tòfona

Darrera actualització: 27 de novembre de 2023

16 i 17 de desembre de 2023

Responsable polític

Responsable tècnic

Documentació

També et pot interessar