Imprimir Ajuda'ns a millorar Ruta Terra de bruixes

Des de fa molts anys, les dones nascudes a Centelles han tingut fama de bruixes. Aquesta reputació, recollida per històries i rodolins (“De Centelles, bruixes totes elles”, “Centelles, terra de bruixes”), s’ha transmès de generació en generació.

Se sap que al segle XVII una dona de Seva va ser penjada al pla de les Forques i una altra dona, anomenada na Payrona, va morir a les presons dels comtes de Centelles mentre complia condemna. La “Vetlla de la parròquia de Centelles” també s’esmenta en un procés de la mateixa època i noms, com el Serrat o el pont de les Bruixes, recorden els llocs freqüentats per les fetilleres.

Per a fer aquesta ruta sortiu del parc del Pla del Mestre i aneu a buscar la via principal de la vila, formada pels successius carrers de Sant Joan, del Socós i Nou. Passeu per la plaça Major on hi ha el palau dels Comtes, travesseu per sota el Portal (porta de la muralla del segle XVI) i aneu cap a la dreta pel Passeig. Continueu pel carrer de Jesús fins arribar a una confluència de carrers. Agafeu el que fa una lleugera pujada pel vessant de l'antic turó de Bellesguard (aquí es trobaven les forques i costells que simbolitzaven el domini jurisdiccional dels comtes de Centelles), avui zona enjardinada. Tombeu a l'esquerra i creueu la carretera C-1413 en direcció al mas Banyeres. Abans d'arribar al càmping, a l'esquerra, podeu veure la casa de Terrades (amb una torre medieval adossada). Seguiu i trobeu un rètol de la via ferrada. Aquí trenqueu a l'esquerra, salveu una cadena i uns metres més endavant, a la dreta, veieu el Cercle de les bruixes, cercle de xiprers esotèricament disposats. Seguim pel camí fins a una pedra de forma singular el Queixal Corcat que dóna nom a la via ferrada de les Baumes Corcades. A la bifurcació agafeu el camí de l'esquerra, que baixa i continueu per un caminet que surt del bosc i travessa un camp, al final del qual anem cap a la dreta en direcció a la casa del Puig Vell. Continuem per la pista fins a la bifurcació, travesseu un pontet girant a la dreta i a 200 metres trobeu la font Calenta. Seguiu en direcció muntanya i passeu per davant el trencall que ens duria a la finca de Vinyoles; més endavant deixeu una pista a la vostra dreta que porta a la casa del Soler i, en la propera bifurcació, gireu a l'esquerra en direcció a Centelles i arribareu al punt d'inici de la ruta, el Pla del Mestre.Powered by Wikiloc

Darrera actualització: 30 de juny de 2023

  • Longitud: 5,97Km
  • Ruta circular
  • Desnivell acumulat pujant 133 m
  • Desnivell acumulat baixant 133 m
  • Dificultat: baixa
  • Senyalització: marques fúcsies

Documentació

Responsable polític

També et pot interessar