Imprimir Ajuda'ns a millorar Via Ferrada

El turó del Puigsagordi (972 m) està situat en els termes municipals de Centelles i Balenyà i s’alça a ponent de la capçalera del riu Congost. Està format per materials de l’eocè disposats quasi horitzontalment on hi ha successius relleixos calcaris rics en fòssils marins.
La via ferrada de les Baumes Corcades s’enfila fins al cim del turó de Puigsagordi per les feixes de pedra més verticals, enmig d’un paisatge superb i canviant segons l’orientació que va prenent el camí.
En l’ascens gaudireu de la vista de tota la plana de Vic, resguardada pel castell de Tona. Si mireu cap el nord hi veureu els Pirineus Orientals, les Guilleries i el Collsacabra; a davant del turó, el massís del Montseny i el castell de Tagamanent; i al sud, els cingles de Bertí.

Itinerari d'ascens

La via s’inicia després de la casa de colònies de Banyeres. Heu de seguir una pista que trobareu a l’esquerra, direcció sud: unes marques grogues us indicaran el camí. A la dreta veureu un inhòspit cercle de xiprers anomenat Cercle de les bruixes.
Més endavant el camí gira a la dreta i hi trobareu el Queixal corcat, una pedra curiosa plena de forats.
Heu de continuar fins al peu del Quicarell on trobareu les primeres instal·lacions. Aquest primer tram, un dels més verticals, us portarà fins a una esplanada que és un autèntic mirador. Després de superar aquest tram, heu de fer un tros de camí fins que vegeu una franja de roca amb unes balmes plenes de forats.
Aquesta franja de roca li dona el nom: via ferrada de les Baumes Corcades. A pocs metres trobareu un rètol que indica el pont nepalès, el més llarg d’Europa en aquesta modalitat; des d’aquí podreu optar per pujar per una variant difícil fins el pont o continuar avançant de dret per un tram fàcil, fins que trobareu el llibre de registre en el punt on s’uneixen les dues variants.
Continueu per la franja de roca balmada fins un altre rètol on podreu o bé pujar i sortir directament al pla de Riucerdà o baixar uns metres per seguir per una franja de roca, on passareu per una gran balma, fins a un dels racons mes emblemàtics de Centelles, la Tosquera; en aquest punt podreu optar per anar a la dreta per l’esperó de la Tosquera, tram de molta dificultat i atlètic o a l’esquerra per un tram fàcil. Per un o per l’altre sortireu al pla de Riucerdà i un tros de camí que travessa la pista asfaltada us conduirà al tram més difícil de la via. Una escala suspesa al buit us ajudarà a superar un sostre i uns desploms us portaran a un altre tram de camí on, gràcies a una curta instal·lació, assolireu el cim del turó, per sota de la senyera.
En el descens, cal que seguiu per la carretera fins al pàrquing de la via ferrada.

Via Ferrada

Descens

Cal que seguiu les marques grogues fins arribar a la carretera. Pel retorn a l'aparcament seguiu la carretera.

Material indispensable i obligatori

• Arnès, baga d’ancoratge equipada amb un dissipador d’energia, mosquetons de seguretat, casc i calçat adequat.

Utilització de les instal·lacions

• Avanceu sistemàticament i mantingueu en tot moment un dels mosquetons passat pel cable.
• No assegureu més d’una persona en cada tram de cable.
• Respecteu la flora i la fauna.
• Sigueu respectuosos amb el medi: No tireu deixalles; deixeu l’entorn net.


* Bauma reflecteix la pronunciació en aquestes contrades de la paraula balma. La utilització de les balmes com a corral per al bestiar o com habitatge ha fet que moltes rebin el nom d’algun personatge que hi va viure. A la Costa de Centelles hi trobem la Bauma d’en Roma.

Darrera actualització: 30 de juny de 2023

ACCÉS RESTRINGIT

FITXA TÈCNICA

 • Longitud: 3,95 Km. Equipat 800 m
 • Alçada cim: 972 m. Desnivell acumulat pujant: 330 m
 • Dificultat: K4, D
  K5,MD als trams del pont nepalès
  l’espero de la Tosquera i de l’Escala
  F al tram de la Tosquera
 • Senyalització: marques grogues
 • Ascens: 3h aprox. Descens 45 min
 • Orientació E - SE- O

Documentació

Important

 • Per emergències trucar al 112
 • AVÍS: Aquest itinerari requereix una forma física adequada i uns coneixements mínims tant del medi com de les tècniques de progressió. La responsabilitat recau en cadascú.
  Si observeu cap desperfecte truqueu al telèfon: 938 810 375

Més informació

Responsable polític

Col·laboració

 • Ajuntament de Centelles
  Ajuntament de Balenyà
  Centre Excursionista de Centelles
  Diputació de Barcelona
  Projecte i execució: Josep M. Parareda i M. Rosa Aregall
  Equipament: Club Centre Excursionista Centelles
Regidoria esports