Imprimir Ajuda'ns a millorar Via Ferrada

El turó del Puigsagordi (972 m), situat en els termes municipals de Centelles i Balenyà, s’alça a ponent de la capçalera del riu Congost. És format per materials de l’eocè disposats quasi horinzontalment on apareixen sucessius relleixos calcaris rics en fòssils marins.
La via ferrada de les Baumes Corcades s’enfila fins al cim del turó de Puigsagordi per les feixes de pedra més verticals, enmig d’un paisatge superb i canviant segons l’orientació que va prenent el camí.
En l’ascens gaudireu de la vista de tota la plana de Vic, resguardada pel castell de Tona. Si mireu cap el nord hi veureu els Pirineus Orientals, les Guilleries i el Collsacabra; a davant del turó, el massís del Montseny i el castell de Tagamanent; i al sud, els cingles de Bertí.

Itinerari d'ascens

La via s’inicia després de la casa de colònies de Banyeres.
Heu de seguir una pista que trobareu a l’esquerra, direcció sud: unes marques grogues us indicaran el camí. A la dreta veureu un inhòspit cercle de xiprers anomenat el Cercle de les bruixes.
Més endavant el camí gira a la dreta i hi trobareu el Queixal corcat, una pedra curiosa plena de forats.
Heu de continuar fins al peu del Quicarell on trobareu les primeres instal·lacions. Aquest primer tram, un dels més verticals, us portarà fins a una esplanada que és un autèntic mirador. Després de superar aquest tram féu un tros de camí fins que vegeu una franja de roca amb unes balmes plenes de forats.
Aquesta franja de roca dóna nom a la ferrada, la via ferrada de les Baumes Corcades.
A pocs metres trobareu un rètol que indica el pont nepalí, el més llarg d’Europa en aquesta modalitat, d’aquí podreu optar per pujar per una variant difícil fins el pont o continuar avançant de dret per un tram fàcil, fins on trobareu el llibre de registre, punt on s’uneixen les dues variants.
Continueu per la franja de roca balmada, fins un altre rètol on podreu: pujar i sortir directament al pla de Riucerdà; o baixar uns metres per seguir per una franja de roca, on passareu per una gran balma, fins a un dels acons mes emblemàtics de Centelles, la Tosquera; en aquest punt podreu optar per anar a la dreta per l’esperó de la Tosquera, tram de molta dificultat i atlètic o a l’esquerra per un tram fàcil.
Per un o per l’altre sortireu al pla de Riucerdà i un tros de camí que travessa la pista asfaltada us conduirà al tram més difícil de la via. Una escala suspesa al buit us ajudarà a superar un sostre i uns desploms us portaràn a un altre tram de camí on gràcies a una curta instal·lació assolireu el cim del turó, per sota de la senyera.

Via Ferrada

Descens

Cal que seguiu les marques grogues fins arribar a la carretera. Pel retorn a l'aparcament seguiu la carretera.

Material indispensable i obligatori

• Arnès, baga d’ancoratge equipada amb un dissipador d’energia, mosquetons de seguretat, casc i calçat adequat.

Utilització de les instal·lacions

• Avanceu sistemàticament i mantingueu en tot moment un dels mosquetons passat pel cable.
• No assegureu més d’una persona en cada tram de cable.
• Respecteu la flora i la fauna.
• Sigueu respectuosos amb el medi: No tireu deixalles; deixeu l’entorn net.


* Bauma reflecteix la pronunciació en aquestes contrades de la paraula balma. La utilització de les balmes com a corral per al bestiar o com habitatge ha fet que moltes rebin el nom d’algun personatge que hi va viure. A la Costa de Centelles hi trobem la Bauma d’en Roma.

Darrera actualització: 29 de març 2021

ACCÉS RESTRINGIT

 • Longitud: 3,95 Km. Equipat 800 m
 • Desnivell acumulat pujant 330 m
 • Dificultat: D.
  • M-D als trams del Pont l’Espero i de l’Escala.
   F al tram de la Tosquera
 • Senyalització: marques grogues
 • Ascens: 3h aprox. Descens 45 min
 • Orientació E - SE- O
 • Important

  • Per emergències trucar al 112
  • AVÍS: Aquest itinerari requereix una forma física adequada i uns coneixements mínims tant del medi com de les tècniques de progressió. La responsabilitat recau en cadascú.
   Si observeu cap desperfecte truqueu al telèfon: 938 810 375

  Més informació

  Responsable polític

  Col·laboració

  • Ajuntament de Centelles
   Ajuntament de Balenyà
   Centre Excursionista de centelles
   Consorci de Turisme Portes del Montseny
   Diputació de Barcelona
   Projecte i execució: Josep M. Parareda i M. Rosa Aregall
   Equipament: Club Centre Excursionista Centelles