Imprimir Ajuda'ns a millorar Activitats i campanyes de medi ambient
 • Insta·lació de caixes niu pels ocells

  Per tal d’afavorir la presència d’ocells i ratpenats a l’espai fluvial del riu Congost s’han instal·lat caixes niu al llarg del camí fluvial en un projecte de ciència participativa.

  » Mapa de la ubicació de les caixes niu

 • Control de coloms

  Els coloms són aus urbanes que aprofiten espais buits en edificis per criar-hi. Des de l’ajuntament es porta a terme un seguiment de la població de coloms per evitar-ne la proliferació descontrolada i que puguin generar molèsties i riscos sanitaris.

  Com es pot ajudar i col•laborar?

  S’ha d’evitar donar de menjar als coloms, especialment en espais públics. El fet de no donar-los de menjar ajuda a controlar-ne l’excés de població.

  S’ha de limitar l’accés dels coloms a l’interior dels edificis i llocs sota cobert. Mantenint els habitatges en bon estat s’impedeix que trobin espais on fer-hi el niu.

  S’ha d’informar l’ajuntament quan detectem un lloc on els coloms ocasionin molèsties. Com les cases deshabitades o coberts interiors en desús.

 • Prevenció del mosquit tigre

  El mosquit tigre és una espècie de mosquit d’origen asiàtic que s’ha expandit per Catalunya i que ha arribat a Centelles. És actiu de dia i provoca picades més molestes i duradores que els mosquits d’aquí. té la capacitat d'actuar com a vector d'algunes malalties, com les produïdes pels virus del Chikungunya, dengue i Zika.

  Per evitar la seva presència el millor és la prevenció: el més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer.

  Informació sobre el mosquit tigre i prevenció i tractament de les picades al Canal Salut.

 • Tinença responsable d’animals de companyia

  Els animals de companyia proporcionen un benestar emocional a les persones propietàries. Com a éssers vius que són, cal ser responsable en la seva cura, tenir-los censats, vacunats i amb el xip d’identificació. Al mateix temps, s’ha de vetllar per la bona convivència; dur-los lligats pel carrer, recollir les deposicions i no deixar que accedeixin a zones d’infants. Des de l’ajuntament es porta a terme una campanya continua per fomentar els bons hàbits vers els animals de companyia. Per a més informació, poseu-vos en contacte amb la regidoria de medi ambient.

 • Control de la qualitat de l’aire

  Des de l’ajuntament es porta un seguiment de la qualitat de l’aire que respirem. Podeu trobar dades de qualitat de l’aire clicant aquí.

 • Ecoestació

  Per tal de donar un nou impuls al reciclatge, del 3 al 6 d’abril de 2018 es va instal·lar l’ECOESTACIÓ a la plaça Major, un mòdul mòbil del Consell Comarcal d’Osona amb equipaments digitals que permet la interacció del públic amb l’objectiu de donar a conèixer de forma lúdica aspectes vinculats amb la gestió dels residus municipals i fomentar la recollida selectiva entre la població.
  L’Ecoestació consta d’una pantalla de gran format on s’hi projecten vídeos informatius i tres pantalles tàctils individuals on hi ha minijocs adreçats a nens i nenes a partir de 8 anys i a adults, i van visitar-la nois i noies de les escoles de Centelles.

 • Conservació de l’oreneta cuablanca

  Amb el títol Respectem les orenetes, des de l’Ajuntament s’ha iniciat una campanya per a involucrar a la població en la conservació de l’oreneta cuablanca.
  Es distribuiran adhesius a comerços i particulars per col·locar en llocs visibles des del carrer i així evidenciar la importància ecològica de les orenetes. Es tracta d’un ocell que s'alimenta exclusivament d'insectes que captura en vol, amb els beneficis que comporta pel control de plagues. Fa el seus característics nius de fang sota els voladissos dels edificis, la qual cosa pot fer que pugui embrutar una mica el tros de vorera situat a sota. Cal recordar que és una espècie protegida, i això inclou els nius, per la qual cosa no es poden trencar ni tan sols quan els animals marxen a l’hivern.
  Amb aquesta campanya es vol reconèixer a les persones i establiments que s’impliquen en la seva conservació i que no destrueixen els nius o bé col·loquen lleixes a sota els nius com a mesura per evitar el problema dels excrements. Qualsevol persona interessada a participar-hi pot demanar el seu adhesiu a l’ajuntament.

 • Itinerari de petjades de mamífers

  Recorregut per part del camí fluvial on trobareu motllos de les petjades d’alguns dels grans mamífers que podem trobar al municipi i conèixer així la fauna del nostre entorn. Podeu descarregar una fitxa per a calcar-les i crear la vostra pròpia guia de petjades.

Darrera actualització: 26 de juny de 2023

Responsable polític

Relacionat

També et pot interessar