Imprimir Ajuda'ns a millorar Avisos mediambientals
 • Ozó troposfèric

  Entre els mesos de maig i setembre el Departament de Territori i Sostenibilitat pot emetre avisos de prevenció o de superació del llindar d’informació per ozó troposfèric que afectin al nostre municipi. Si es dona aquesta situació:

  • Cal que la població sensible redueixi l’exercici físic intens, especialment a l’exterior. La població especialment sensible és qualsevol persona (infants i adults) amb problemes de cor o de pulmons.

  • Es recomana als centres d’ensenyament, establiments residencials per a les persones grans i entitats que organitzen activitats per a infants, gent gran o activitats esportives del municipi, que redueixin les activitats que suposin esforços corporals intensos a l'aire lliure durant el període de superació del llindar d’informació d’ozó.

  Podeu consultar els avisos del Departament de Territori i Sostenibilitat al web mediambient.gencat.cat/campanya_ozo

  En cas de superació del llindar d’alerta, s’avisaria directament a la població i als esmentats centres.

 • Suspensió de l’ordenança de soroll

  Acta de suspensió temporal del compliment dels objectius de qualitat acústica pel període actual.

 • Risc d’incendis

  Des del 15 de març està vigent la prohibició d’encendre foc en terrenys forestals i la franja de 500 metres que l’envolta, que es mantindrà fins al 15 d’octubre, amb l’objectiu de prevenir els incendis forestals. « Més informació »
  Consulteu la informació sobre el risc d’incendis.

 • Situació meteorològica de perill

  Consulteu la informació sobre les situacions meteorològiques de perill.

 • Presència de processionària

  Els pèls urticants de les erugues causen irritació en pell i ulls i resulten particularment perillosos per a les mascotes, ja que poden ingerir-los. Cal tenir en compte que aquests pèls són expulsats per les erugues en el seu desplaçament i són dispersats pel vent, per la qual cosa convé seguir algunes recomanacions:

  En cas de trobar una filera d’erugues cal mantenir una certa distància, especialment si fa vent o es va acompanyat d’infants. No s’han de voler escampar amb un pal o una escombra.

  Quan es troben en una zona de pas, utilitzar una pala per recollir-les sense moviments bruscos i submergir-les en aigua. Cal treballar amb guants i ulleres protectores i situar-se amb el vent d’esquena.

  Si detecteu bosses als pins del vostre jardí, eviteu riscos innecessaris i aviseu a un professional perquè les retiri.

  En el cas de trobar erugues a la via pública o bosses en l’arbrat viari, aviseu a l’ajuntament el més aviat possible.

  No deixeu que els gossos s’acostin a la processionària; poden patir greus lesions.

 • Eixams d’abelles

  A la primavera poden aparèixer eixams d’abelles de manera sobtada que busquen un lloc on establir el seu rusc. En la seva recerca, els podem trobar sota persianes, cantoneres de finestres o en qualsevol racó del jardí o del carrer. Si us trobeu amb aquesta situació, és molt important no molestar-les, ni amb aigua ni amb insecticides. Poseu avisar a l’ajuntament i us assessoraran sobre el que cal fer.

 • Vespa asiàtica

  La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una vespa invasora que ha generat preocupació en l’apicultura i en la conservació dels ecosistemes. De març a juny la trobem en petites colònies en nius petits que es poden trobar en voladissos de cases. De juliol a octubre, construeixen uns nius molt grans, amb diversos centenars d’individus, a les branques altes dels arbres. Tot i que no és una espècie perillosa i que la seva picada no és més forta que la de les vespes pròpies de casa nostra, poden tenir un comportament agressiu si senten amenaçat el seu niu. Els darrers anys s’han trobat diversos nius a Osona i l’any passat, es van retirar dos niu a Centelles. En cas de sospitar de la presència d’un niu, no us hi apropeu ni intenteu eliminar-lo pel vostre compte.
  Cal avisar el més aviat possible a l’Ajuntament per tal que els tècnics facin la correcte identificació i actuar per retirar-lo.

Darrera actualització: 16 de març de 2021

Responsable polític

Relacionat

També et pot interessar