Festa Major
Sardnes
Piscina estiu
Exposició Premi Centelles
Teatre Terra baixa
C El musical
Protocol seguretat oficines municipals
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Presentat el Volum 3: Urbanisme i serveis, de la història de Centelles des del 1900

22/04/2022

Presentat el Volum 3: Urbanisme i serveis, de la història de Centelles des del 1900

Una cinquantena de persones van assistir a l'acte de presentació del llibre La història de Centelles des del 1900 volum 3: Urbanisme i serveis, que es va fer al Casal Macià el dijous 21 d'abril. Va obrir l'acte l'alcalde, Josep Paré Aregall, que va agrair la feina feta als autors i va remarcar que aquest "és ja el tercer volum de la col·lecció Pere Camprubí. El llibre explica l'evolució urbanística de la vila, i a través de fets i anècdotes deixa constància de construccions significatives i les particularitats que les han condicionat". Sobretot va agrair als autors, Miquel Arisa, Maria Dolors Bernal i Josep Rovira "per ser imprescindibles en la realització d'aquest volum".

Josep Rovira va detallar la seva part que va des de l'urbanisme del segle XIX fins als inicis del segle XX "cal destacar la importància de l'arribada del tren al municipi, que va comportar la creació del carrer Marquès de Penyaplata per comunicar l'estació amb el nucli urbà". També va parlar de la importància de les guerres civils patides, comptant les guerres carlines com civils, de la història de les aigües medicinals i de les carreteres que van canviar el poble.

Miquel Arisa va recordar els 70 anys darrers al poble pel que fa a urbanisme i modes de vida "amb aquests anys tot ha canviat de manera considerable i la urbanització també" va fer un petit resum de què es pot trobar al seu capítol del llibre, des de l'aigua corrent fins a la nova indústria "he volgut reflectir el desenvolupament del nostre municipi des dels anys cinquanta fent èmfasi al fet que són les persones qui ho fan possible".

Maria Dolors Bernal va explicar que la seva part recull com el creixement de Centelles es reflecteix als programes de la festa Major i al nomenclàtor explicant una mica com es va anar desenvolupant el poble des de 1875 al 2021 recordant que "l'urbanisme ha estat un dels temes més presents als programes de festa major especialment de 1939 a 1995".

La regidora de cultura, Anna Chàvez Calm, va felicitar els autors per la feina feta i va desitjar que el llibre agradi.

En acabar l'acte l'alcalde, Josep Paré Aregall va desvelar el secret de com era la portada, que s'havia mantingut inèdita fins a la presentació, que ha fet l'artista centellenc Josep Musach.

El llibre es pot recollir a l'Ajuntament de forma gratuïta, en hores d'oficina.