Concert de primavera
Aplec Turó Puigsagordi
Exposició i conferències Primera República
Miniconcerts de primavera
Taller paternitats
Caminada i cursa solidaria
Exposició 200 anys Vedruna
Agenda Biblioteca
Documental de Berta a Teo
Futbol barri
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Centelles ha acollit 15 famílies d’Ucraïna

29/07/2022

Centelles ha acollit 15 famílies d’Ucraïna

Quinze famílies ucraïneses han estat acollides per famílies centellenques des de l’esclat de la guerra el passat mes de febrer. L’acollida s’ha treballat en xarxa municipal a través de les àrees de serveis socials i de cooperació de l’Ajuntament de Centelles, Càritas Centelles i el centre de salut, amb el suport del Servei d’Acollida d’Osona, de l’ONG Osona amb els nens i  l’ONG COOPERA-SOS Ucraïna. També s’ha comptat amb la col·laboració de diverses persones del municipi que voluntàriament han donat suport en la traducció i l’acompanyament de les persones refugiades, així com les persones que han col·laborant amb donacions d’aliments, roba, etc.

De la quinzena de famílies, sis han arribat al municipi acompanyats per l’ONG COOPERA-SOS Ucraïna- i han pogut anar a una casa cedida per una família centellenca. Sis famílies més han anat a viure amb els familiars que els han acollit i que ja residien des de fa temps a Centelles i les tres restants han anat a viure en cases cedides per propietaris centellencs.

De les 37 persones que han vingut, 9 són nens i nenes que ha estat escolaritzats al municipi durant el curs escolar. Des de l’Ajuntament de Centelles s’ha subvencionat un curs de català obert a totes les persones refugiades majors d’edat. Actualment, sis famílies ja han marxat del municipi, de les quals dues han retornat a Ucraïna i les altres quatre han estat reubicades en altres municipis.

D’altra banda, des del Consell Comarcal d’Osona s’ha editat el llibre “De l’infern, a Osona: 3000 km d’històries que no s’haurien d’haver escrit mai”. En ell es recullen les vivències de persones acollides a Osona, entre les quals hi ha la d’una senyora viu a Centelles. La portada és del nen de 9 anys, Lucas Broch Baikov que també està acollit al poble amb la seva família. L’Ajuntament ha adquirit diversos exemplars que es poden consultar a la Biblioteca La Cooperativa de Centelles i a les oficines de Benestar Social.